Wat is persoonlijke ontwikkeling?

By Leonie
04/04/2020
6 min read

Wil jij aan jezelf werken? Top, daar ben ik heel blij om! Zelfontwikkeling kan je namelijk ontzettend veel opleveren. Het geeft voldoening en levert meer zelfvertrouwen op. Of je leert jezelf juist op een positieve manier kennen! Maar wat is persoonlijke ontwikkeling nou eigenlijk? En hoe kun je werken aan je zelfontwikkeling? Scroll naar beneden om er meer over te lezen. Daarnaast geef ik veel persoonlijke ontwikkeling voorbeelden.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is op veel verschillende manieren te definiëren. In mijn optiek geef jij je eigen betekenis aan persoonlijke ontwikkeling. Het heeft niet voor niets het woord persoonlijk er in. Persoonlijke ontwikkeling mag ik dan ook graag definiëren als alles wat je er aan doet om jezelf heel bewust te verbeteren. Je neemt daadwerkelijk moeite om meer te leren en te groeien. Je bent eigenlijk gewoon je brein aan het trainen!

 

"Sinds een aantal jaar ben ik heel erg bewust bezig met persoonlijke ontwikkeling. Door het volgen van online cursussen, het lezen van boeken en het volgen van inspirerende mensen word ik me steeds bewuster van mijn eigen mind en wat voor invloed dat heeft op mijn leven. Ik doe veel inzichten op, durf mezelf meer te laten zien en kijk al heel anders naar situaties, mezelf én mijn omgeving. Ik merk dat ik persoonlijk groei en meer zelfvertrouwen krijg."

Leonie
Owner Lieflijk Leven

Zelfontwikkeling is dus eigenlijk..

Heel bewust bezig zijn met je eigen identiteit, denkwijze en handelswijze die daaruit voortvloeit. 
Het vergroten van je zelfkennis óf kennis opdoen een bepaald gebied of zelfbewustzijn is al persoonlijke ontwikkeling. Bewust uit je comfortzone stappen kan ook al een vorm van zelfontwikkeling zijn. Of wellicht wil je werken aan je sociale vaardigheden? Echt, ga dit doen! Want dit zal je alleen maar doen groeien en meer zelfvertrouwen geven.

Waarom zelfontwikkeling?

Omdat het voldoening en zelfvertrouwen geeft. Je kunt de eigenschappen van een ander blijven bewonderen of klagen over de eigenschappen die je niét hebt. Stel, je hebt een vriend die ontzettend gedreven is op het gebied van positiviteit en mindset. Diegene weet altijd iets positiefs te benoemen, ook al zie jij er alleen het negatieve van in. Jíj zou zo graag ook zo zijn, maar je ziet jezelf meer als iemand waarvan het glas altijd halfleeg is. Ik za je vertellen; het is mogelijk dit ook voor jezelf te creëren. Het is een proces; maar het kan. Hoe? Door je brein te trainen. En dat is precies wat zelfontwikkeling is. Je traint je brein om het andere vaardigheden te ontwikkelen. Ons brein is namelijk beïnvloedbaar.

Met andere woorden: het vergt wat oefening om ouwenoude patronen te doorbreken en nieuwe voor in de plaats te brengen. Maar dat vind ik persoonlijk het leukste aan zelfontwikkeling; het levert heel veel nieuwe en leuke inzichten op. Jíj groeit en je zelfvertrouwen groeit. Leuker kan het toch niet?

Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden

Er is zoveel te leren in de wereld! Daarom geef ik je een aantal persoonlijke ontwikkeling voorbeelden:

1.      Vergroten van je zelfkennis en zelfbewustzijn
Wie ben jij? Ben je een introvert of extrovert? Wat wil je nou écht? Wat zijn je dromen en doelen? Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van? Wat kost je energie? Waar liggen je grenzen? Dit zijn allerlei vragen die je kunt beantwoorden om jezelf beter te leren kennen. Als je zelf weet hoe je werkt, hoe je energie werkt kun je veel beter je grenzen bewaken. Bovendien leer je ook meer over je eigen gedrag.

2.      Opdoen van kennis
Bijvoorbeeld over hoe gedachten en mindset werken. Of verdiep je in een specifiek onderwerp, zoals online marketing, tuinieren, gezond eten of leer hoe je een video kunt maken of bewerken.

3.      Doorbreken van patronen
Denk aan roken, ongezond eten, teveel drinken, niet sporten, te laat komen; je kent ze wel. Belangrijk bij dergelijke patronen is om het stap voor stap te doen. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van je avondsnack voor een gezonde snack. Zo heeft je lichaam (en geest) de tijd om eraan te wennen. De week erop breng je de volgende verandering door, enzovoort. En echt, je mag heel trots op jezelf zijn wanneer je dergelijke patronen weet te doorbreken.

4.      Iets nieuws leren
Hoe leuk is het om totaal iets nieuws te leren? Te zien in hoe zo’n periode je bent gegroeid? Neem bijvoorbeeld tekenles of dansles. Ga een nieuwe taal leren, leer fotograferen, een website vormgeven of ga een cursus schrijven volgen.

5.      Aanpakken van persoonlijke overtuigingen
Waah! Sommige overtuigingen zijn zo hardnekkig. Als je bijvoorbeeld van jongs af aan al de overtuiging hebt dat je er niet mag zijn, werkt dat door op je hele verdere leven. Aan begin is het lastig om deze overtuiging aan te pakken, maar het is het zo waard!

6.      Meer zelfvertrouwen creëren
Alles wat je doet om meer zelfvertrouwen te creëren is een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Juist door uit je comfort zone te stappen en iets te doet wat je een beetje eng vindt, vergroot je zelfvertrouwen. 

Zo, heb je een beetje een beeld van wat persoonlijke ontwikkeling is? Het mooie aan leven in deze tijd is dat er tegenwoordig zoveel mogelijkheden zijn. Kennis is nu via zoveel verschillende kanalen verkrijgbaar. Instagram is bijvoorbeeld een heel groot content platform. Je vindt er talloze mensen die je graag helpen met jouw persoonlijke ontwikkeling. Er worden zelfs diverse workshops gegeven via Instagram. Het voordeel is dat je er de deur niet voor uit hoeft. Of koop een boek online over zelfontwikkeling of schrijf je in voor een online cursus. Oftewel; eindeloze mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen!

Hoe werk jij aan je zelfvertrouwen en zelfontwikkeling? Welke methodes zet jij in?

Via Lieflijkleven.nl zal ik ook meer informatie delen rondom persoonlijke ontwikkeling. Kom je nog een keer kijken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.