Heb jij veel tijd voor jezelf nodig? Voel jij je niet thuis in groepen? Houd je niet van small talk? Heel waarschijnlijk ben jij dan een introvert! In dit artikel ga ik je meer inzicht geven over introvert zijn en het bewaken én herstellen van je energie. Als je namelijk keuzes kunt maken in overeenstemming met wie je bent, kun je gemakkelijker nee zeggen, gaat het leven gemakkelijker stromen en heb je meer energie.
Introvert betekenis
Als introvert haal je energie uit jezelf. Je laadt op door op jezelf te zijn. Dit heeft niks te maken met hoe je sociale eigenschappen zijn. Integendeel. Als introvert kun je ook extraverte eigenschappen hebben en/of heel sociaal zijn. Introvert zijn heeft alles te maken met waar jij je energie vandaan haalt. Je hebt tijd nodig om op te laden, net zoals een oplaadbare batterij. Contact met anderen kost meestal energie. Toen ik dat besefte en me er meer in ging verdiepen, snapte ik mezelf een stuk beter. Ik kon duidelijkere grenzen stellen, maar had ook helder voor ogen waar ík mijn energie uit haal. En geloof me, soms is het al fijn om te weten waarom jij je soms ‘vol’, moe en snel geprikkeld voelt. Je bent overprikkeld en hebt tijd voor jezelf nodig om op te laden.

1. Ga na wat je energie kost
Hoe gezellig het soms ook is, sociale contacten kosten energie. Wanneer jij de hele week door raast, zal je merken dat je emmertje op een gegeven moment leeg (of juist vol, door de overprikkeling). Daarom is het belangrijk om te weten wat energie kost. En ja, op het ene moment zal je er meer last van hebben dan de andere keer. In de zomer heb ik bijvoorbeeld véél meer energie dan in de winter. Daarom ga ik in de winter veel eerder in bed dan in de zomer.
Loop in je hoofd alles na wat je energie kost. Beschouw dit niet direct als negatief, maar als een constatering. Denk bijvoorbeeld aan mensen in je omgeving die je veel energie kosten, grote groepen mensen en het hebben van een volle agenda.
2. Maak een lijstje met jouw persoonlijke grenzen
Je hebt genoteerd wat je energie kost. Nu kun je grenzen opstellen, zodat je goed in je energie blijft. Als jij weet wat je grenzen zijn, kun je ze ook duidelijk aangeven. Deze hoef je niet altijd te benoemen bij een ander, zolang jij ze voor jezelf maar helder hebt. Voorbeelden van grenzen zijn bijvoorbeeld: geen afspraken in de ochtend, niet meer dan 2 afspraken per dag en geen afspraken op de zondag. Formuleer ze vervolgens positief (is beter voor de mindset, richten op wat je wél wilt).
Het is overigens niet erg als je een grens over gaat, zolang jij maar weet wanneer je een grens over gaat. Dit is al een wezenlijk verschil.
3. Noteer waar je juist van oplaadt
Denk aan wandelen in de natuur, muziek luisteren, schrijven, puzzelen, creatief bezig zijn, schoonmaken, handletteren, een kop theedrinken. Het kan van alles zijn! Noteer ook iets wat relatief weinig tijd in beslag neemt, zodat je deze op een drukke dag tussendoor kan toepassen. Heb je een drukke dag of bijvoorbeeld een familiedag? Calculeer een kwartier of half uurtje voor jezelf en zonder je eventjes af.
4. Bedenk hoe je situaties voor jezelf gemakkelijker kunt maken
Al sinds heugenis heb ik een hekel aan de supermarkt. Best gek, het lijkt zo’n gewone bezigheid, net zoals koken en boodschappen doen. Alleen.. ik raak gestrest en overprikkeld. Overprikkeld van de mensen die overal om je heen lopen, in de weg staan, producten die je niet kunt vinden. Daarom laat ik mijn boodschappen bijna altijd thuisbezorgen. Wat. Een. Verademing. Minder prikkels én het scheelt je tijd en sjouwen.

5. Maak je persoonlijke ‘regels’ als introvert
Je hebt bedacht wat je energie kost, waar je van oplaadt én hoe je situaties voor jezelf gemakkelijker kunt maken. Nu ga jij je eigen regels opstellen! Bedenk deze voor verschillende gebieden: lichaam, sociaal, mind en omgeving.
Mijn eigen ‘regels’ zijn bijvoorbeeld;
- Minstens één avond en één dag in het weekend heb ik voor mezelf – sociaal.
- Boodschappen thuis laten bezorgen – mind.
- Eens in de zoveel tijd een massage of spa boeken – lichaam.
- Een vrije dag nemen omdat het nodig is – mind.
- ‘Nee’ zeggen tegen mensen/activiteiten als ik er geen behoefte aan druk of het voor mijn gevoel al te druk heb. Als ik er geen plezier aan beleef, hoef ik het niet te doen. En nee tegen een ander is immers een ja voor jezelf – sociaal.
- Zorgen voor een opgeruimd huis en loszwervende spullen een vaste plek geven – omgeving.
- 1 á 2 keer in de week sporten – lichaam.
- Ja zeggen tegen zelfontwikkeling dat op mijn pad komt (in de vorm van boeken en cursussen) – mind.
- Minstens 7 uur slaap – lichaam.
- 5 avonden in de week vegetarisch eten – lichaam.
6. Communiceer met de mensen in je omgeving
Uiteraard krijg je ook te maken met je omgeving. Wellicht heb je een partner die graag bij je is en niet snapt waarom je even op jezelf wilt zijn. Uiteraard is het een compliment dat diegene graag bij je is. Probeer je partner in dat geval duidelijk te maken dat dit niks te hem of haar te maken heeft, maar dat je tijd nodig hebt om op te laden. Door op te laden, zal je ook een leuker persoon zijn. Je hebt immers meer energie, bent minder snel geprikkeld, waardoor het samenzijn met je partner ook veel leuker zal zijn. Als hij of zij vervolgens ziet dat je ervan opknapt, zal diegene het uiteindelijk zeker begrijpen.
7. Vergelijk jezelf niet met anderen
Niemand is hetzelfde. Niemand. Dit betekent dat iedereen op zijn of haar eigen manier werkt. Accepteer dit van jezelf en zoek naar wat bij jou past. Alleen zo kun je de beste versie van jezelf zijn. En onthoud dat niet iedereen je hoeft te begrijpen.
8. Luister naar je lichaam, geest en intuïtie
Geloof mij, ze vertellen ons veel meer dan we zelf door hebben. Je lichaam geeft gedurende de dag ontzettend veel signalen af. Een rammelende maag betekent bijvoorbeeld dat je wat moet eten. Druk op de blaas = naar de wc om te plassen. Moe en/of hoofdpijn? Tijd om stress te verminderen en rust te nemen. Dit zijn relatief gemakkelijke signalen die we niet kunnen negeren. Maar het lichaam vertelt ons zoveel meer!
We zijn vaak te druk om stil te staan bij wat we allemaal voelen. Het wordt tijd om hier bij stil te staan! Sta bijvoorbeeld minstens drie keer per dag even stil bij jezelf en je lichaam. Wat zit er in je hoofd? Wat voel je in je lichaam? Oordeel niet, maar bekijk of het iets is waar je op dat moment wat mee moet. Dit is ook een manier om voor jezelf te zorgen!
Als introvert en/of HSP is tevens onze intuïtie sterk
ontwikkeld. Meer weten over HSP, ofwel hoogsensitiviteit? Lees het hier.