HSP en creativiteit

By Leonie
07/09/2020
4 min read

Veel hoogsensitieve mensen zijn creatief. Echter is niet elke HSP-er zich hier van bewust. Omarm de eigenschappen van je hoogsensitiviteit en ontdek de creativiteit in jezelf. In welke vorm dan ook!

Vormen van creativiteit

Ik geloof dat elk mens een mate van creativiteit in zich heeft. Dit kan zich dan ook uiten in vele vormen. Creatief zijn zit namelijk niet alleen in tekenen, schilderen of knutselen. Het kan zich uiten op allerlei manieren! Zingen, dansen, schrijven, fotograferen, ontwerpen en koken is ook een vorm van creatief zijn. En wat dacht je van iets nieuws kunnen verzinnen, oplossingen of kansen zien? Dat is ook een vorm van creativiteit!

Manier van denken

De reden dat wij als HSP (high sensitive person) ons vaak creatief uiten is omdat onze rechterhersenhelft heel goed voor ons werkt. Deze kant van onze hersenen staat in verbinding met beelden, verbeelding en gevoel. Herken je dit? Daarnaast denkt een hoogsensitief persoon veel, langer en dieper na. We hebben een creatieve manier van denken en denken meer out of the box, waardoor we ook creatiever zijn in het vinden van oplossen en mogelijkheden.

HSP en creativiteit | Lieflijk Leven

Creatieve ideeën inzetten als HSP

Wist je dat dagdromen ook behoort tot creativiteit? Je bent in staat prachtige ideeën, beelden en verhalen tot je te nemen! Gebruik deze ook om deze ideeën om te zetten tot iets concreets. Helaas vinden veel HSP-ers dit lastig. We missen het zelfvertrouwen en denken het niet te kunnen. Bovendien zijn we heel gevoelig voor de meningen van anderen. We voelen het vaak heel goed aan, terwijl we hele mooie dingen kunnen creëren. Je bent namelijk heel authentiek, origineel en vindingrijk!

Hoe creativiteit ontwikkelen als HSP?

Je kunt het onder andere manifesteren door aan je mindset te werken en je zelfvertrouwen te vergroten. Lees informatieve artikelen, volg inspirerende mensen en bestudeer boeken over persoonlijke ontwikkeling en mindset. Een paar persoonlijke favorieten zijn Master your mindset, You are Badass en Big Magic.

En regel nummer 1: stap uit je comfortzone en onderneem actie! Niet blijven denken, maar meters maken. Doe het! Het hoeft niet direct heel groots te zijn. Vind je dit lastig? Doe dan de volgende oefening:

  1. Pak een leeg vel papier of schrijf het in een mooi notitieboekje.
  2. Schrijf ALLES op wat je ooit een keer zou willen bereiken. Van groot tot klein. Van het kopen tot een set potloden tot het verkopen van je eigen werk.
  3. Pak een stift en markeer de dingen die je (bij wijze van) nu zou kunnen behalen.
  4. Begin met de kleine stappen. Het uitvoeren ervan geeft al een goed gevoel.
  5. Kijk daarna naar de doelen die nét iets uit je comfortzone zijn. Voer deze uit.
  6. Herhaal stap 5 totdat je je doelen hebt behaald.

Door steeds iets uit de comfortzone te stappen, wordt de zone steeds groter. Zo lijkt de stap ook een stuk minder groot! Heb je een groot doel? Schrijf dan op welke kleine stappen je kunt ondernemen om bij dit grote doel te komen.

Voorbeeld goals list | Lieflijk Leven

Stap voor stap naar meer resultaat

Door steeds een aantal stappen te ondernemen verander je je wijze van denken en creëer je steeds meer zelfvertrouwen. Zo zal je steeds meer resultaat boeken. Laat de wil groter zijn dan de angst. Focus je niet op het resultaat, maar om iets te doen vanuit je hart. Focus je op alle stappen die je zet. Vergelijk het bijvoorbeeld met een trap. Helemaal onderaan weet je ook niet precies wat er boven aan de trap te zien is. Maar door het zetten van kleine stapjes kom je er steeds dichterbij. Bovendien zal je je gaandeweg ontwikkelen en zie je steeds beter wat je wilt en welke richting je op gaat.

Ga af op je gevoel als HSP

Dat je een bepaalde doelen hebt gezet, betekent niet dat je er onderweg niet vanaf mag wijken. Zie het dan ook niet als falen. Door het zetten van die doelen, heb je juist dingen in gang gezet. Je hebt jezelf ontwikkeld! Daarom is het zetten van die eerste stap zo belangrijk. Doe dit ook met je creativiteit. Ga af op je gevoel! En ben je even niet meer enthousiast over een doel? Laat het even liggen en pak het later ook weer op. Gebeurt dit niet? Dan is het ook prima. Niemand zegt dat het moet.

Wil je meer weten over HSP? Klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.