10 redenen om HSP als kracht te zien

By Leonie
In HSP
13/06/2020
5 min read

Als HSP (hoogsensitief persoon) is het soms een weg vinden in deze maatschappij. Je moet even zoeken naar een leven dat het beste bij jou past. HSP kan soms dan ook als een belemmering voelen, maar dat is helemaal nergens voor nodig! Ik vind dat je het als een kracht moet zien, in plaats van als een last. Als hoogsensitief persoon heb je namelijk ook ontzettend mooie eigenschappen. De eigenschappen die ik niet had willen missen zijn bijvoorbeeld mijn creativiteit, empathie en intuïtie. Deze laatste is altijd sterk aanwezig én leidt mij vaak de weg in dit leven. Om het als een kracht te gaan zien, beschrijf ik hieronder 10 hele mooie eigenschappen van HSP zijn.

1. Je bent heel intuïtief

Als HSP voel je dingen vaak heel goed aan. Soms ‘weet’ je dingen, zonder dat je het goed kunt onderbouwen. Dit is je intuïtie! Dat onderbuikgevoel dat je zegt dat je iets juist wél of niet moet doen. Of die het signaal geeft dat iemand niet te vertrouwen is. De ervaring heeft mij geleerd dat mijn intuïtie het altijd bij het rechte eind heeft. Veel hoogsensitieve mensen maken zelfs al hun keuzes op basis van hun intuïtie. Je kunt het zien als een extra voelspriet, maar in werkelijkheid zijn het meerdere signalen bij elkaar. Jouw gevoelige brein vangt net wat meer signalen op, welke je vaak ook onbewust verwerkt. Hierdoor merk je dingen sneller op. 

2. Je kunt je heel goed alleen vermaken

Je hebt niet altijd iemand ‘nodig’ om je goed te voelen of om je te vermaken. Sterker nog, door deze tijd voor jezelf laad je juist op. Het biedt ruimte om ervaringen en prikkels te verwerken. Ik raad je aan om standaard tijd voor jezelf in te plannen in je agenda. Je zult zien dat je hierdoor veel energieker én een leuker persoon bent.

3. Je hebt een hele goede zelfreflectie en bent leergierig

Je kijkt altijd naar je eigen oordeel in een situatie en doet veel aan zelfreflectie. Hierdoor ben je heel goed in staat om situaties en ervaringen te leren. Je vindt het ontzettend leuk om te leren en pakt het daardoor ook sneller op. Het is een prachtige kwaliteit. Wees er trots op!

4. Je hebt oog voor detail en legt snel verbanden

Doordat je oog voor detail hebt, ben je vaak ook veel zorgvuldiger in alles wat je doet. Bovendien heb je een ontwikkeld observatievermogen, waardoor je veel sneller verbanden legt. Dit kan heel handig zijn!

5. Je bent empathisch

Je kunt je heel goed inleven in andere mensen. Mensen voelen zich snel begrepen. Daarnaast is het fijn dat je met de ander mee kunt leven, ze snapt en ze kunt steunen. Hierdoor kun je vaak ook beter op mensen inspelen. Je snapt immers hoe zij zich voelen. Hier kun jij je voordeel mee doen in bepaalde beroepsgroepen, maar ook in je eigen sociale leven. Hierdoor ben je gemakkelijker in staat om conflicten op te lossen.

10 redenen om HSP als kracht te zien | Lieflijk Leven

6. Je bent heel zorgzaam

Gedachten en emoties zijn gemakkelijk af te lezen van het gezicht en de lichaamshoudingen van anderen. Doordat je andere mensen goed aan voelt, weet je vaak hoe ze zich voelen en wat ze nodig hebben. Daar zorg je ook graag voor. Soms weet je het nog eerder dan dat ze het zelf weten! Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor stemmingen. Je weet vaak wat nodig is om deze in goede banen te leiden.

7. Je bent ontzettend creatief

Iedereen is eigenlijk wel creatief. Echter uit zich dit vaak in verschillende vormen. Ik heb gemerkt dat mensen met HSP zich juist heel goed kunnen uiten door middel van creativiteit. Al is het door schrijven, dichten, muziek maken, fotograferen, tekenen, schilderen of andere manieren; ga lekker creatief bezig! Daarnaast heb je een rijke fantasie en kun je heel goed beelden vormen in je hoofd. Dit kun je verwerken in je creativiteit.

8. Je geniet intens

Waar onze ‘lows’ net iets heftiger kunnen zijn, staat daar tegenover dat we ontzettend genieten van onze ‘highs’. Hierdoor ben je meer in staat heel erg te genieten van de kleine dingen. Je bent dankbaar voor het leven! Bovendien kunnen we ontzettend genieten van natuur en rust. Hier laden we van op.

9. Je zoekt naar betekenis in het leven en in relaties

Je houdt niet van ‘smalltalk’ en voelt je niet op je gemak in grote groepen. Daar staat tegenover dat je juist heel erg van kleinere gezelschappen én goede gesprekken houdt. Je gaat graag de diepte in en zoekt graag naar betekenis in het leven. Bovendien kun je heel goed luisteren. Wie wil nou niet iemand die goed naar je luistert? Dat is een hele mooie eigenschap!

10. Je bent een authentiek persoon

De eigenschappen van HSP zijn maken je soms net even wat anders werkt. Maar laat het nou ook één van je sterke punten zijn. Jij bent uniek en hebt het recht om volledig je zelf te zijn! Als jij jezelf bent en geniet alle (kleine) dingen in het leven, zal je stralen. Dit zal ook z’n uitwerking hebben op andere mensen. Bovendien krijg je ook bewondering, omdat andere mensen zien dat jij jezelf bent, ongeacht wat je doet of wat anderen daarvan vinden. Of dat je bijvoorbeeld een hele creatieve hobby hebt én hier heel goed in bent. Wees daar trots op, geniet ervan en blijf er vooral mee doorgaan!

Wil je meer weten? Klik hier om meer te lezen over de eigenschappen van HSP zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.