7 tips om doelen te stellen en te bereiken

By Leonie
02/05/2020
7 min read

Doelen stellen vind ik persoonlijk erg mooi. Ze laten me doen groeien en ontwikkelen. Want hoe tof is het om nieuwe dingen te leren en terug te kunnen kijken op wat je allemaal hebt geleerd? En niet geheel onbelangrijk; hoe leuk is het om te doen wat je zelf leuk vindt? Ik geef je 7 tips om je persoonlijke doelen te bereiken en op deze manier meer in je eigen kracht te staan.

7 tips om doelen te stellen en te bereiken_Lieflijk Leven

1. Je passie volgen

Wellicht heb jij je passie al gevonden, misschien ook niet. Geen zorgen; soms heeft het even tijd nodig om te groeien. Heb je je passie nog niet gevonden? Probeer dan eens de volgende vraag te beantwoorden: als jij jouw leven voor moet stellen zonder druk van tijd en geld, hoe zou die er dan uitzien?

En belangrijk: stel een verlangen niet te lang uit. Van uitstel komt afstel. Bovendien ga je weerstand opbouwen. Ga achter je intuïtie aan, volg ideeën op en ga dingen doen geleid door je eigen enthousiasme. Als jij er blij van wordt, dan ben je toch op de goede weg? Volg je hart en leef vanuit je innerlijke verlangen. Dát is je passie.

2. Doelen stellen

Het stellen van doelen kan handig zijn om onszelf richting te geven, te kijken wat we willen bereiken én welke stappen we kunnen ondernemen om ze te bereiken. Een aantal tips voor doelen stellen:

  • Schrijf álles op wat je graag zou willen. Groot en klein, specifiek of niet specifiek; het maakt niet uit. Zet je grootste verlangens op papier. Dit helpt je om meer helderheid voor jezelf te creëren. Bovendien is het ‘out there’, wanneer je het opschrijft. Hierdoor zet je het proces in gang. Het aantrekken kan beginnen!
  • Schrijf daarna op wat je ontzettend leuk vindt om te doen, waar je ‘aan’ van gaat staan en waar je goed in bent.
  • Kijk hoe je bepaalde doelen/hobby’s en eigenschappen van jezelf in een bepaalde vorm kunt gieten en zo persoonlijke doelen voor jezelf kunt stellen. Schrijf ze op.
  • Ga vervolgens datgene doen wat je nu al zou kunnen doen. Begin klein en groei steeds meer naar je doel toe.

En soms kom je even op een ander pad terecht en doe je wellicht iets wat niet in je route lag. Is dat erg? Nee! Zolang jij er maar plezier in hebt. Soms moet je bepaalde dingen doen om erachter te komen wat je leuk vindt. Of juist niet leuk vindt. Ook al helpt het niet direct naar je doel; je groeit weer van. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat deze ontwikkelde skills altijd weer van pas komen, je jezelf erdoor ontwikkeld en zo meer in je eigen kracht komt te staan.

3. Laat de meningen van andere mensen los

Want die meningen van anderen gaan je niet verder brengen in datgene wat je wilt bereiken. Jij wilt groeien, een nieuwe versie van jezelf ontdekken. Voor de mensen om je heen kan dit confronterend zijn. Zij zien je graag in de vertrouwde, oude versie. Mensen houden niet van verandering en worden misschien herinnerd aan hun eigen comfortzone. Terwijl jij echt trots mag zijn dat je de comfortzone uitstapt of aan het uitbreiden bent. En uiteindelijk maakt het toch niet uit wat je doet; mensen zullen toch altijd een mening hebben. Dan kun je net zo goed maar gewoon doen wat je zelf wilt! Want blijkbaar vind jíj het heel erg leuk om te doen. En als jij het leuk vindt, zijn er altijd mensen die dat weer leuk vinden en die jij weer verder kunt helpen. Gewoon luisteren naar jezelf dus.

En nog een belangrijke: laat je niet beïnvloeden door wat anderen al doen. Een mooie quote is:

–> “Don’t compare your chapter 1 to someone else’s chapter 15.”

Stel; je volgt iemand op Instagram die een succesvol online bedrijf heeft opgezet. Iets wat jij ook graag zou willen bereiken. Je bent gewoon jaloers, hoe hebben ze dit voor elkaar gebokst? Je kunt dan twee dingen doen:

  1. Jaloers zijn en degene niet meer volgen zodat je niet meer geconfronteerd wordt met zijn/haar succes.
  2. Realiseren dat diegene ook bij 0 is begonnen, fouten heeft gemaakt en blokkades heeft overwonnen. En vervolgens kijken wat je van diegene kunt leren of hoe hij/zij jou kan inspireren!

4. Ont-moet jezelf tijdens doelen bereiken

Toen ik mijn doelen had gesteld, moest ik van alles aan mezelf. Ik was constant to do lijstjes aan het afstrepen. Vervolgens was er enige teleurstelling als niet alles was afgevinkt. Het resultaat? Een onvoldaan gevoel. Ik had weliswaar veel gedaan, maar niet met de volle aandacht en plezier.
Daarom besloot ik mezelf te ont-moeten en te luisteren naar waar ik op dát moment zin in heb. Het zijn immers dingen die ik leuk vind om te doen. Lekker schrijven, creatief bezig zijn, leren werken met WordPress, een boek lezen; het is veel fijner als het niet moet.  En ik kan je vertellen; het werkt. Ik kom veel meer in een flow en heb de wereld aan ideeën. Daar word ik vervolgens weer enthousiast van. Ik geniet van waar ik mee bezig ben. En weet je, uiteindelijk komt alles wel aan bod, omdat je het graag wilt doen. Dus ont-moet jezelf en luister even naar jezelf. Waar heb je nu het meeste zin in? Ga datgene doen. Je zult zien dat je er veel productiever van wordt.

5. Stel je verwachtingen bij

Verwachtingen die niet uitkomen, maken je ongelukkig. Dit geldt voor zowel de verwachtingen van jezelf als van anderen. Denk eens aan een gebeurtenis waar een bepaalde verwachting niet is uitgekomen. Denk dan nu eens na over hoe het zou zijn geweest als je die verwachting niet had gehad. Had je dan nog steeds hetzelfde gevoel gehad? Wees dan ook niet teleurgesteld als je een doel niet (binnen een bepaalde tijd) hebt bereikt. Het doelen stellen bracht al heel wat in beweging, toch?

Bovendien is dankbaarheid een hele mooie factor. Er zijn zoveel dingen die er wél zijn. Kijk dan ook even naar wat je nu hebt en/of hebt bereikt. Soms maken we onszelf helemaal gek met gedachten van wat er zou moeten zijn. En uiteindelijk zijn we nooit echt tevreden. En dat is zo jammer, wat ik weet zeker dat er zoveel is om wél trots op te zijn. Bijvoorbeeld als het lukt om een (klein) doel te bereiken. Meer lezen over dankbaarheid? Lees dit artikel dan eens.

6. Wat zou de nieuwe versie van jezelf doen?

Wil jij graag doelen bereiken, maar mis je het vertrouwen in jezelf? Een mooie oefening is visualiseren wat de beste versie van jezelf zou doen. Zo kun je ook veel gerichter doelen stellen en bereiken.

Het gaat als volgt;
Stel een ideale, nieuwe versie van jezelf voor. Degene die al heeft bereikt wat je wilt bereiken. Degene die bijvoorbeeld zonder angst het podium op stapt. Hoe zou die in een bepaalde situatie reageren? Hoe zou die zich voelen? Zou die er vertrouwen in hebben? Natuurlijk! Zelfvertrouwen is de inschatting dat iets lukt. Niets meer en niets minder. Stap even in de huid van de nieuwe versie van jezelf en wek dit gevoel op. Visualiseer het gevoel dat je ervan krijgt. Neem dat gevoel vervolgens mee in datgene wat je wilt bereiken.

7. Geniet terwijl je een doel probeert te bereiken

Het is fijn om doelen stellen en te bereiken. Ik denk dat het zelfs heel goed voor je is. Maar alleen als je het volgende in je achterhoofd houdt: het gaat om het proces. Vergeet onderweg niet te genieten.

Natuurlijk is het einddoel waar je naar streeft, maar je leert vaak zóveel van de weg ernaartoe. Het zou echt jammer zijn om hier niet van te genieten. Om je niet te realiseren hoeveel je bent gegroeid en welke inzichten je op hebt gedaan. En bovendien, als je iemand je in één handbeweging alles waarmaakt wat je maar wenst, is het dan nog steeds leuk? Of is het leuker om terug te kijken en te zien hoe je dat voor elkaar hebt gekregen? Dan is het juist extra fijn en dankbaar, omdat je het niet voor lief neemt. Want weet je; dingen die de moeite waard zijn, kosten ook moeite.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.