Je bent de uitspraak ‘je bent wat je denkt’ vast weleens ergens tegengekomen. En er zit ook zeker een kern van waarheid in. Hoe jij over jezelf en denkt en hoe jij tegen jezelf praat is namelijk van invloed op je dagelijks leven. Hoe positiever je denkt en hoe liever je voor jezelf bent, hoe gelukkiger je zal zijn. Affirmaties of ook wel affirmeren is een manier om meer zelfliefde te ontwikkelen en een begin te maken voor verandering. Je kiest bewust de woorden die je op weg helpen naar meer zelfliefde en naar de dingen die je wél wilt in je leven. Oftewel, door middel van het consequent toepassen van affirmaties kom je meer in je kracht te staan. Weten hoe affirmeren werkt? Lees dan verder!
Affirmatie; de betekenis ervan
Affirmatie is afkomstig van het Latijnse woord ‘affirmare’, wat ook wel bekrachtigen of versterken betekent. Door middel van affirmaties zal jij je hersenen trainen om positiever te denken.
Zie een affirmatie als een gedachte. Hoe vaker je een gedachte denkt, hoe meer je er in gaat geloven. Vervolgens zal je er ook meer naar handelen. Je kunt een affirmatie ook wel zien als een overtuiging. Deze overtuigingen heb je vaak al in je jeugd opgedaan. Het is zaak om je bewust te worden van je negatieve overtuigingen en deze om te buigen naar iets positiefs. Dit doe je door middel van affirmaties. En dan met name; de kracht van herhaling. Je moet als het ware je eigen hersenen programmeren. Als jij jezelf hebt overtuigd dat je iets niet kunt, dan gaat het inderdaad niet lukken. Denk jij ‘ik kan dit’ of ‘ik ga dit leren’ en daar echt in geloofd zal je het ook daadwerkelijk bereiken. Zie het als het leren werken met een computerprogramma. In het begin moet je het programma bestuderen en je moet er mee werken voordat je door hebt hoe het werkt.

“Affirmeren werkt niet”
Sommige mensen zeggen; ‘affirmeren werkt niet’ en leggen het naast zich neer. Maar waarom werkt het voor veel mensen dan wel? De oorzaak ligt meestal niet bij de overtuiging zelf, maar bij de (onderliggende) overtuiging die erbij hoort. Je bent niet overtuigd van je eigen opgestelde overtuiging ofwel affirmatie. Het is belangrijk dat jij de overtuiging dus ook daadwerkelijk geloofd. Met name als je niet van jezelf houdt kan affirmeren heel lastig zijn.
Wil je ontdekken of een affirmatie werkt en of je overtuigd bent dat je iets wel of niet verdient? Doe de affirmatie en wees je bewust van de gedachten die er dan in je opkomen. Laat je gedachten even stromen en schrijf ze vervolgens op. Zo creëer je overzicht en krijg je inzicht in je eigen beperkende gedachten. Met deze beperkende overtuigingen kun je vervolgens aan de slag. Overtuigingen als ‘ik ben het niet waard’ of ‘het is niet voor mij weggelegd’ zijn voorbeelden. Want, jij bent het waard! Jij mag er zijn en je hebt alles in je om te bereiken wat je maar wilt. Zolang je er zelf maar in geloofd.


Beginnen met affirmeren
Je start met een aantal basisovertuigingen. Van hieruit kun je verder bouwen. Je hoeft geen hele ingewikkelde affirmaties voor jezelf te hebben. Een aantal voorbeelden;
- Ik houd van mezelf
- Ik ben dankbaar
- Ik waardeer mezelf
- Ik ben goed genoeg
Aan het begin kan het gek zijn om dit tegen jezelf te zeggen. Maar hoe vaker je het tegen jezelf zegt, hoe meer je er in gaat geloven en hoe meer warme gevoelens je rondom deze affirmatie zult ontwikkelen. Een tip is om een een briefje aan je spiegel te hangen, zodat je de affirmatie elke dag ziet. Of plak een briefje in een keukenkastje of schrijf het in je agenda. Of nog beter; zeg het elke dag hardop en/of schrijf het dagelijks op.
‘Ik houd van mezelf’ vind ik persoonlijk een heel goed startpunt. Het gaat dan niet direct om de affirmatie zelf, maar met de handelingen die eruit voortvloeien. Hoe meer jij van jezelf gaat houden, hoe meer positieve ervaringen je zult hebben. Je krijgt meer zelfliefde en zelfvertrouwen. Je gaat handelen vanuit liefde (voor jezelf). Je durft onder andere meer voor jezelf op te komen en beter grenzen te stellen.

Affirmeer altijd wat je wél wilt
Je onderbewuste luistert naar je. Het maakt geen onderscheid in positief of negatief, ja en nee of wel en niet. Als jij denkt; ‘ik wil niet negatief denken’, wordt je focus alsnog naar het negatieve gelegd. Denk altijd positieve affirmaties. Bijvoorbeeld ‘ik denk positief en trek daarmee positiviteit aan. Probeer maar eens. Je zult ontdekken dat je hoofd lichter wordt en dat je meer positieve ervaringen zult aantrekken. Hetzelfde geldt voor ‘ik wil niet meer ziek zijn.’ Je onderbewuste hoort alleen het laatste gedeelte. Affirmeer daarom de positieve affirmatie ‘ik straal gezondheid uit.’ En: stel de affirmaties op in de tegenwoordige tijd. De focus op het nu.
Houd er rekening mee dat je handelingen van iemand anders niet kunt beïnvloeden door middel van positieve affirmaties. Het affirmeren van ‘Klaas is verliefd op me’, zal niet gaan werken. Dit zal zelfs een averechts effect gaan creëren. Je krijgt niet wat je wilt en voelt je daardoor erg ongelukkig.


Geef het leren van affirmaties de tijd
Je overtuigingen worden in je jeugd opgedaan. Dat betekent dat je de overtuiging al jaren (onbewust) hebt. Het zijn vaak de boodschappen die we als kind vaak te horen hebben gekregen. Als je ouders altijd heel netjes waren (zijn!) en jij altijd je kamer netjes moest hebben, dan zal jij dit ongetwijfeld ook hebben. Als je als kind altijd gepest werd en je het gevoel hebt ‘niks waard te zijn’, zal dit zeker in je onbewuste opgenomen zijn. En die overtuiging zit daar al een tijdje. Is het dan gek dat het binnen een paar dagen nog niet weg is? Nee! Het is een proces. Zie affirmeren als het planten van een zaadje. Als het zaadje is gepland, is er niet direct de volgende dag een volwassen plant. Het groeien neemt tijd in beslag. Tijd die jij jezelf ook moet geven.
En wat ik je echt op het hart wil drukken: wees niet te streng voor jezelf. Het is je eigen persoonlijke proces. Dit gaat vaak gepaard met pieken en dalen. Bedenk dat bewustwording al echt een hele goede eerste stap is en dat je op de goede weg bent. Wees geduldig met jezelf. Ik geloof dat je het kunt.