Waarom dankbaarheid werkt

By Leonie
21/04/2020
5 min read

Ben jij op dit moment veel bezig met persoonlijke ontwikkeling? Dan ben je dankbaarheid vast al vaak tegen gekomen. Aan het begin vond ik het ook maar een ‘vaag begrip’. Toch gaf ik het een kans toen ik niet lekker in mijn vel zat en veel stemmingswisselingen ervaarde. En, weet je? Ik ging me beter voelen! Inmiddels ben ik erachter waarom dankbaar zijn altijd weer terugkomt. Ik deel het met je!

Waarom dankbaarheid werkt | Lieflijk Leven

Waarom dankbaar zijn?

 
  1. Omdat het werkt! Het is niet voor niets dat zoveel mensen zich zo bezighouden met dankbaarheid.
  2. Je focust op wat je wél hebt. En dat geeft je echt een veel beter gevoel dan te focussen op wat je niet hebt. Sterker nog, focussen op wat je niet hebt; zal je zelfs een heel onverzadigd gevoel geven. Je zult altijd streven naar meer. Denk je dat je dan ooit tevreden zult zijn? Juist. Dit betekent niet dat doelen hebben slecht zijn. Integendeel, het geeft je focus. Maar dankbaar zijn is je fundering, van daaruit kun je verder bouwen naar je doelen. Meer weten over persoonlijke ontwikkeling? Lees deze blogpost dan eens.
  3. Dankbaar zijn maakt gelukkig! Hoe meer ik mij met dankbaarheid bezighield, hoe meer ik ging genieten, meer geluksmomentjes ervaarde en positiever in het leven ging staan. Je traint je brein ten slotte op juist te letten op alle goede en mooie dingen in het leven.
  4. Omdat er zoveel is om dankbaar voor te zijn. Ook op momenten dat het even niet lekker loopt in je leven. En ja, die momenten zijn er en mogen er ook zijn. Maar juist op zulke momenten is het fijn om je even te richten op het positieve en te beseffen wat er wel goed gaat in je leven. Sterker nog, de dieptepuntjes in je leven heb je soms nodig om de hoogtepunten te waarderen.

Beginnen met dankbaarheid

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je nu ook oefenen met dankbaarheid, maar weet je niet waar te beginnen? No worries! Aan het begin worstelde ik hier ook mee. Ik help je op weg!

  1. Schaf een mooi notitieboekje aan en zorg dat je een fijne pen bij de hand hebt. Dit wordt je persoonlijke dankbaarheidsdagboek. Of maak wellicht een pot en verzamel alle dankbaarheidsmomentjes hierin! Hoe leuk is het om dit later terug te lezen? Ben je niet zo’n schrijver en houd je het liever bij in je telefoon? Er zijn diverse apps waarmee je dit kunt doen! Zoek in de store op ‘gratitude’ of ‘dankbaarheid’ en er komen diverse fijne apps naar boven.
  2. Denk na over wat er allemaal goed gaat in jouw leven en schrijf dat op in je dankbaarheidsdagboek. Of wellicht kunnen we het ook wel je geluksdagboek noemen.
  3. Begin klein, bijvoorbeeld het zonnetje dat heerlijk schijnt of het lekkere stukje chocolade waar je van aan het genieten bent.
  4. Of begin juist groot! De grote reis die je hebt kunnen maken, je gezondheid (daar mag je écht dankbaar voor zijn), een huis om in te wonen, een auto om in te rijden, je familie, vrienden, partner en/of kinderen.
  5. Beperk je niet tot slechts dankbaarheid op zich, maar tot alle geluksmomentjes van jouw dag, week of jaar. Wat maakt je vandaag bijvoorbeeld blij? Waar ben je trots op? Waar ben jij jezelf of een ander dankbaar voor? Wat was leuk vandaag? Schrijf dit allemaal op in je dankbaarheidsdagboek.
My happy paper | Lieflijk Leven

Inspiratie nodig? Download dan hier jouw eigen My happy paper! Door dagelijks de vragen te beantwoorden train jij je brein naar meer dankbaarheid en blijheid. En dit leidt weer naar een gelukkiger leven. Print de ‘my happy paper’ uit en vul ‘m dagelijks in. Of schrijf de antwoorden in je dankbaarheidsdagboek.

Psst.. vergeet niet om te laten zien dat jij de ‘my happy paper’ in gebruik hebt genomen, daar word ík dan weer blij van! 🙂

"Heb je meer inspiratie nodig? Blijft het akelig stil in de
bovenkamer wanneer jij aan dankbaarheid denkt? Om je op weg te helpen ben ik
bezig met het ontwikkelen van een e-book met 101 redenen om dankbaar voor te
zijn. Ben je benieuwd? Laat je e-mailadres achter en zodra het e-book af is,
krijg je deze direct in je mailbox."

Dankbaar zijn vergt even wat oefening, maar je zult zien dat je op een gegeven moment niet meer kunt stoppen met schrijven. Je merkt dat je vanzelf steeds een stukje blijer wordt van ‘alledaagse’ en kleine dingetjes in het leven. Want het leven is nu <3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.