Waarom jij een brief aan jezelf zou moeten schrijven

By Leonie
22/05/2020
6 min read

Hoe praat jij tegen jezelf? Ben je lief voor jezelf? Is het positief of negatief? Als er iets mis gaat, hoe ga jij daar in je hoofd mee om? Zeg je dan ‘idioot, hoe kun je dit doen?’ of zeg je ‘jammer, maar kan gebeuren. Ik vergeef mezelf en leer ervan voor de volgende keer.”

Of wellicht geef jij iets buiten je de schuld? “Als de ander dit niet had gedaan, was dit me niet overkomen.” Echter; wanneer jij een ander de schuld geeft, geef jij je macht uit handen. Je kunt niet bepalen wat een ander doet, maar je kunt wel bepalen hoe je daarmee omgaat. Ik herhaal; hoe jij op bepaalde dingen reageert, ligt volledig in eigen handen. Situaties hebben we niet onder controle, hoe we ermee omgaan wel.

Zelfliefde vergroten door macht in eigen handen te nemen

Wat ik eigenlijk wil zeggen is: neem de macht terug in eigen handen. Ga na wat voor jou een gewenste reactie zal zijn. Besef dat dit ook een vorm van zelfliefde is en je hiermee je zelfliefde kunt vergroten.

Want van leuke gedachten word je ook een leuk mens. Ik beweer hierbij niet dat je op dit moment geen leuk mens bent, integendeel. Ook nu ben je goed zoals je bent. Alle ervaringen in je leven hebben je gevormd tot de persoon die je bent. Je hebt ontzettend leuke ervaringen opgedaan, en ongetwijfeld ook (mindere) ervaringen gehad waarvan je hebt geleerd. En dat is ontzettend goed. We zijn hier op aarde om te leren. Door de mindere ervaringen ga je ook de fijne momenten koesteren. Want het leven bestaat uit momenten. Maar door steeds een beetje meer van jezelf te houden, zal je veel sterker en liefdevoller in het leven staan. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en kunt beter keuzes maken die bij jou en jouw leven passen.

Zelfliefde vergroten doe je zo | Lieflijk Leven

Brief aan jezelf schrijven voor meer zelfliefde

Dan wil ik je hierbij gelijk in de oren knopen dat jij geen moment stopt met van jezelf te houden. Of wellicht moet jij op dit moment nog leren om meer van jezelf te houden?

Voor mij is dit mijn hele leven lang al een grote zoektocht geweest. Van jongs af aan was ik al een rustig, onzeker meisje. Dat meisje is uitgegroeid tot een vrouw dat steeds meer zelfvertrouwen ontwikkelde. Ontzettend fijn, maar toen het maar niet lukte om een leuke partner te vinden, besefte ik me dat ik nog niet genoeg van mezelf hield. Daar begon mijn zoektocht. Ik had last van emotionele blokkades, waarvoor ik eindelijk hulp inschakelde. Ik las talloze boeken en deed diverse opdrachten om mijn zelfliefde te vergroten. En een opdracht die bijna altijd weer terugkwam?

Schrijf een brief aan jezelf.

Zo simpel. Maar ik besefte me niet direct hoeveel effect zoiets op je kan hebben. Pas toen ik zelf een brief schreef, besefte ik me hoe leuk het was. En helemaal toen ik de brief weer terugkreeg. De motiverende brief die ik aan mezelf had geschreven was zo fijn om terug te lezen. Het gaf me extra kracht om mezelf blijven te ontwikkelen en naar mijn persoonlijke doelen toe te werken. Ik lees de brief regelmatig nog een keer door, met name wanneer ik even niet goed in mijn vel zit.

Challenge: brief aan jezelf schrijven

Ik daag je uit om een brief aan jezelf te schrijven, om zo je zelfliefde te vergroten.

Het is een beetje alsof je een brief van een vriendin ontvangt, alleen heb je de brief zelf geschreven. In feite ben je ook eigenlijk je eigen beste vriendin. Hoe zou je tegen een vriendin zijn, als zij zich niet fijn voelt? Wees diezelfde persoon tegen jezelf. Je zult zien dat de motiverende woorden aan jezelf je een echte oppepper geven.

Brief aan jezelf | Lieflijk Leven

Tips wanneer je een brief aan jezelf schrijft

Wat in deze brief komt te staan? Dat is helemaal aan jezelf. Wees er vrij in en leg jezelf geen beperkingen op. Wat ik je graag wil meegeven:

  • Houd het positief en focus op wat je wel wilt. Over een tijdje teruglezen waar je in hebt gefaald als mens, gaat je natuurlijk niet verder helpen in de weg naar (meer) zelfliefde. Focus dus op wat je wel wilt. Dit geldt trouwens niet alleen op de brief; dit geldt vanaf nu voor de rest van je leven.
  • Schrijf in de tegenwoordige tijd. Alsof je het al hebt behaald.
  • Neem de tijd; doe het op een moment dat je denkt, “nú ga ik die brief schrijven, ik heb er zin in.”
  • Blijf bij jezelf.

Brief aan jezelf voorbeeld

Wél geef ik je graag wat inspiratie waarover je kunt schrijven. Brief aan jezelf voorbeelden:

  1. Een motiverende brief over de doelen die je graag wilt bereiken. Geef jezelf een oppepper en benoem dat jij dit (een bepaald doel) gaat behalen.
  2. Een brief over zelfliefde. Maak er een soort liefdesbrief van. Wat maakt jou mooi? Je zorgzaamheid, je schattige krullen of een talent. Wees niet zuinig met complimenten.
  3. Blik terug op je leven en beschrijf waar je trots op bent en wat je allemaal al hebt bereikt.
  4. Moet jij jezelf of andere mensen vergeven? Schrijf hierover. Het werkt helend. Door het op te schrijven, kun je het steeds meer afsluiten. Veel mensen verbranden de brief naderhand.
  5. Een gebeurtenis waarin je sterk was of wat je goed hebt gedaan. Bijvoorbeeld het overwinnen van een emotionele blokkade of angst

Je kunt de geschreven brief aan jezelf vervolgens aan een bekende geven, zodat deze persoon de brief over een tijdje weer naar je op de post doet. Of berg de brief op en zet in je agenda wanneer je de brief weer open maakt. Uiteraard stuur ik de brief ook met veel liefde over een tijdje weer naar je terug. Neem in dat geval even contact met me op. Dan krijg je er een leuke (zelfgemaakte!) kaart bij.

Ontwikkel elke dag een beetje meer liefde voor jezelf

Ik wilde deze challenge kort beschrijven. Maar op de een of andere manier komt er altijd een arsenaal aan woorden op papier te staan. Anyway, hopelijk geeft het je wat inspiratie en helpt het je om steeds een beetje meer liefde voor jezelf te ontwikkelen. Want dat is je gegund <3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.