Met waterverf kun je zoveel leuke dingen doen! Lekker experimenteren, kleuren mengen en vooral; oefenen! Ik vind het heerlijk om te kliederen met waterverf. Vooral cactussen zijn een persoonlijk favoriet! Omdat ik ze regelmatig maak, heb ik er een tutorial van gemaakt. Scroll snel verder voor uitleg en voorbeelden!
Wat heb je nodig?
Ah, heel handig om wat materialen bij de hand te hebben! De die hard creatieveling heeft vast wel wat materialen liggen. De beginner schaft heel gemakkelijk wat materialen aan bij de Action of een creatieve winkel. Voor het maken van deze cactus heb je het volgende nodig:
– Potlood en gum;
– Dun kwastje of penseeltje;
– Beker/glas met papier om je kwast schoon te maken;
– Een waterverf palet;
– Eventueel een mengbordje;
– Papier om op te oefenen;
– Fineliners.
Om te oefenen, experimenteren of om te kijken of waterverven wat voor je is, is het prima om een aantal goedkope materialen aan te schaffen. Besef wel dat het resultaat ook afhankelijk is van het materiaal dat je gebruikt. Zelf ben ik helemaal fan van de penseeltjes en het waterverf palet van Van Gogh. Daarnaast raad ik je aan om aquarelpapier van minimaal 300 gram dik te gebruiken. Dun papier gaat namelijk heel erg kreukelen wanneer je er op gaat verven. Enne.. ben je een beetje onhandig? Doe een schort voor! 😉 Ik spreek uit ervaring..


Cactus tekenen
Zit je er klaar voor? Alle materialen bij de hand? Check, dan kunnen we beginnen!
1. Het is een optie om gelijk met de kwast te beginnen, maar een lichte schets werkt toch vaak het beste. Het gemakkelijkste is om eerst de pot te schetsen en daarna de cactus.
2. Pak je waterverf erbij en verf de cactus. Het is niet erg als de cactus niet volledig één egale, groene kleur heeft. Dat is juist de charme van waterverf!
Tip: voeg een klein beetje blauw of geel toe aan je groene verf. Zo creëer je net een andere tint groen!

Cactus verven
3. Cactus geverfd? Top! Ga dan verder met de pot. Ik begin meestal met een kleur bruin in een relatief lichte kleur. Dit doe ik door in verhouding iets meer water te gebruiken. Als het een beetje gedroogd is, ga ik er met een nieuw laagje verf overheen. Zorg wel dat de cactus een beetje is gedroogd, voordat je in de buurt komt met een andere kleur. Als de verf nog niet goed droog is, gaan de kleuren zich met elkaar mengen op het papier. Ja, ik weet het, ben zelf ook altijd een beetje ongeduldig..
4. De lijntjes zijn aan de beurt. Gebruik een fineliner (deze micron fineliners zijn echt top!) om de randjes van de cactus om te trekken.

De finishing touch..
5. Je kunt een fineliner op diverse manieren gebruiken. In voorbeeld 5 heb ik gebruik gemaakt van relatief strakke lijnen. Vervolgens heb ik lijntjes en kruisjes gezet voor het cactus idee. Vergeet de potgrond niet! Hiervoor zet ik altijd wat donkerbruine stipjes.
6. Hier heb ik juist wat meer ‘slordige’ lijnen gezet, waardoor je een heel speels effect krijgt. Je kunt veel lijnen gebruiken, of juist alleen waterverf en daaroverheen lijnen zetten met een donkerdere kleur groen. Probeer ze allemaal en ontdek welke stijl bij jou past!
Lekker oefenen en experimenteren!
Dat is het leuke van waterverven, het hoeft niet perfect! Sterker nog, het levert hele toffe resultaten op als een illustratie niet perfect is. Sta jezelf ook toe dat het niet perfect hoeft te zijn. Focus je niet alleen op het eindresultaat, maar op het feit dat jij lekker creatief bezig bent.