Beschrijf jij jezelf als gevoelig? Reageer je heel sterk op licht, geur en geluid? Voel je andere mensen goed aan? En voel jij je soms onbegrepen? Dat ben je wellicht hoogsensitief. Omdat ik hier zelf ook heel lang mee geworsteld heb, ga ik je helpen. In dit artikel beschrijf ik wat hoogsensitief is en wat HSP symptomen zijn. Hiermee zet je al de eerste stap; het herkennen en erkennen van je HSP. Laten we beginnen!
Hoogsensitief zijn; een korte uitleg
Hooggevoelig, hoogsensitief, HSP (high sensitive person), hoogsensitiviteit; bij deze termen wordt er eigenlijk altijd over hetzelfde gesproken. De kern van deze termen is dat jij gevoeliger (sensitiever) bent, vergeleken met (sommige) mensen in je omgeving. Hierdoor kan het zijn dat jij je vaak onbegrepen voelt. Een niet sensitief persoon verwerkt namelijk niet dezelfde informatie als jij. Hierdoor reageer je (soms) op andere manier. En dat is helemaal niet gek, je werkt gewoon net even iets anders!
Wat is hoogsensitief zijn?
Het bekendste fenomeen van hoogsensitiviteit is dat alle prikkels even hard binnen komen. Je voelsprieten vangen veel meer op dan iemand die niet sensitief is. Je hebt geen filter die alle belangrijke en minder belangrijke prikkels van elkaar scheidt. Je zintuigen staan eigenlijk voortdurend op scherp, waardoor alles intenser binnen komt. Je zenuwstelsel heeft meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Hierdoor raak je sneller overprikkeld.

Hieronder geef ik persoonlijke voorbeelden en beschrijf ik veelvoorkomende HSP symptomen. Het kan zijn dat jij bepaalde eigenschappen hebt, die andere HSP’s niet hebben. Veel HSP’s zijn bijvoorbeeld gevoelig voor pijn, terwijl ik juist een hele hoge pijngrens heb (maar wellicht kom dit ook door mijn onhandigheid, haha). Het belangrijkste wat ik je mee wil geven; focus je op jezelf!
Note: Introvert en HSP zijn liggen aardig dicht bij elkaar. Echter gaat hoogsensitiveit nog een stukje verder. Lees hier meer over introvert zijn.
1. Visueel ingesteld als HSP
Als hoogsensitief persoon ben je waarschijnlijk heel visueel ingesteld. Je ziet bijvoorbeeld meteen als er iets in de omgeving is veranderd. Je hebt oog voor detail; iets wat je echt als een kracht kunt beschouwen. Verder leiden fel licht en/of lichtflitsen je af of maken je vermoeid. TL-licht kan zelfs rode ogen of hoofdpijn opleveren. Persoonlijk vind ik daglicht vaak heel erg fel aan mijn ogen. Ik ga dan ook nergens heen zonder mijn zonnebril.
2. Reuk, smaak en aanraken
Is het je weleens opgevallen dat je reukzin veel sterker is, vergeleken met andere mensen? Jep, ook een kenmerk van HSP. Je reukzin is sterker ontwikkeld. Ook de eerste kennismaking met een geur kan diepe indruk maken. Verder kunnen bepaalde smaken heel erg intens zijn.
3. Horen
Je gehoor is gevoelig. Ik vind het bijvoorbeeld verschrikkelijk als iemand heel hard niest. Verder kan ik moeilijk een gesprek voeren met (harde) achtergrondmuziek, omdat ik evenveel naar de muziek als naar mijn gesprekspartner luister. Het lukt me niet om de muziek op de achtergrond te laten draaien. In een discotheek of café zal je me ook nooit veel gesprekken zien voeren. Ik kan mensen moeilijk verstaan. Bovendien geniet ik veel meer van de muziek en het dansen erop.
4. Hoogsensitief zijn en je omgeving
Als hoogsensitief persoon voel je vaak stemmingen aan. Iets waarmee je anderen heel goed kunt helpen. Maar voor je het weet zit je met de energie van een ander opgescheept. En daardoor voel jij je niet fijn! Ik heb zó vaak gehad dat ik zenuwachtig was of me niet lekker voelde en niet wist waar dit vandaan kwam. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat bijvoorbeeld een collega ergens mee zat. Onbewust had ik dit over genomen. Weten hoe je hiermee om kunt gaan? Lees het in dit artikel.
Verder zijn gedachten en emoties gemakkelijk af te lezen van het gezicht en de lichaamshoudingen van anderen. Je kunt slecht tegen onrecht, presteert minder goed als je wordt geobserveerd en hebt een ontwikkeld observatievermogen. Door dit laatste leg je ook sneller verbanden. Iets wat ontzettend van pas kan komen en wat ik zelf ontzettend waardeer. Ik zie het grotere plaatje voor me.
5. Hoogsensitieve mensen zijn vaak creatief
Ja! Eén van de kenmerken waar ik persoonlijk heel blij mee ben. Als je hooggevoelig bent, mag je graag creatief bezig zijn, zoals tekenen, fotograferen, koken, schrijven of schilderen. Deze creativiteit kan zich uiten in allerlei vormen. Creatief denken of vinden van creatieve oplossingen valt hier ook onder. Door creatief bezig te zijn laden we op en verwerken we tegelijkertijd onze gevoelens. Neem dan ook écht de tijd om creatief bezig te zijn, op wat voor manier dan ook. Hoe ik mijn creativiteit onder andere uit, kun je zien op mijn Instagram. Ontzettend leuk als je een kijkje neemt en me volgt.
6. Je wordt ongemakkelijk als er te veel om je heen gebeurd
Wanneer ik me wil concentreren en er gebeurt te veel om me heen, dan raak ik overprikkeld. Op mijn werk brengen constant binnenkomende telefoontjes, e-mails en collega’s die vragen stellen me bijvoorbeeld snel uit balans. Verder vind ik boodschappen doen één van de allerergste dingen. Met name boodschappen doen in een drukke supermarkt waar ik normaal nooit kom. De mensen lopen overal en ik weet niet waar ik het moet zoeken. Lange leve de bestelservice van tegenwoordig!
7. Overige kenmerken hoogsensitiviteit
Je vermijdt het liefst gewelddadige films en series. Alcohol, koffie en zwarte thee kunnen een sterk effect hebben op HSP’s. Ik drink zelf bijvoorbeeld geen koffie, omdat ik er niet van kan slapen. Daarnaast zijn hooggevoelige mensen emotioneel en gepassioneerd. Ze huilen snel en hebben intense emoties. Naar hun omgeving zijn ze vaak knuffelig. Dit laatste zie je ook vaak terug bij kinderen die hoogsensitief zijn.
Hoogsensitief zijn is niet altijd even gemakkelijk. Met name als je overprikkeld raakt. Maar wist je dat er ook genoeg redenen zijn om je hooggevoelig zijn te koesteren? Lees in dit artikel waarom jij je hoogsensitiveit zou moeten omarmen. Ik beschrijf ook welke eigenschappen ik als hoogsensitief persoon nooit had willen missen.
Hooggevoeligheid delen met andere mensen
Praat erover naar behoefte. Zelf benoem ik nooit specifiek dat ik hooggevoelig of hoogsensitief ben, omdat ik weet dat sommige mensen het niet (altijd) zullen begrijpen. Wel zorg ik zoveel mogelijk voor een prettige omgeving. Op kantoor een knipperde lamp in mijn ooghoek? Reken maar dat die lamp er binnen 5 minuten uit is gedraaid.
Mijn tip; zorg voor voldoende me-time, zodat je prikkels kunt verwerken en op kunt laden. Neem die tijd, want je bent een veel leuker persoon als je goed in je energie zit. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar is juist ook voor je omgeving fijn.

Op zoek naar balans als HSP
Als gevoelig persoon is het belangrijk dat jij jezelf leert kennen. Ik hoop dat bovenstaande informatie je herkenning heeft gegeven en dat bepaalde puzzelstukjes op hun plaats vallen. Nu volgt de acceptatie en is het tijd om ermee om te leren gaan en de balans te zoeken. Als jij voor jezelf helder hebt hoe je werkt en wat je grenzen zijn, kun jij namelijk je zelfbeeld en mindset veranderen. Vervolgens kun je er je kracht van maken. Geen zorgen, je hebt de eerste stap al gezet. Dit artikel wordt echter te lang als ik ook al mijn tips ga voor het omgaan met hoogsensitiviteit. Lees daarom alles over het vinden van balans als hoogsensitief persoon in dit artikel.
Persoonlijk ben ik geen fan van mezelf (of anderen) in hokjes plaatsen. Maar het ontdekken van HSP zijn was een bron van herkenning. En deze bron zorgde ervoor dat ik mezelf beter leerde kennen, ging accepteren én er beter mee om kon gaan. Het is bijvoorbeeld al fijn om te weten dat en waarom je soms meer tijd voor jezelf nodig hebt. Tijd om op te laden. En dat het helemaal oké is. Want jij bent jij.
Twijfel je of je hoogsensitief bent en wil jij ook ontdekken of je hoogsensitief bent? Of meer leren over wat hoogsensitiviteit precies is? In mijn cursus ‘Je sensitieve self’ neem ik je volledig mee in de wereld van HSP zijn. Klik hier voor meer informatie!
De informatie voor dit artikel heb ik uit verschillende bronnen, zoals boeken en artikelen gehaald. Gemengd met mijn persoonlijke ervaringen. Als je vragen of opmerkingen hebt over de inhoud van dit artikel, neem dan gerust contact met mij op. Opbouwende feedback, suggesties en vragen zijn altijd welkom.