Alleen reizen als HSP: mijn ervaring

By Leonie
In HSP, Reizen
26/10/2022
6 min read

Op dit moment van schrijven reis ik (alleen) met de camper door Portugal! Vanuit Nederland ben ik door Frankrijk en Spanje naar Portugal gereden. Maar reizen als HSP/introvert is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom ga ik bij deze de vraag beantwoorden: hoe is het om alleen te reizen als hsp-er? Ik geef je een inkijkje in mijn ervaringen. En ja, uiteraard komen al mijn tips aan bod. Let’s go!

Mijn ervaring met reizen

Om je even een inkijkje te geven in mijn reiservaring: die is heel divers. Ik heb heel wat stedentripjes in Europa gedaan, heb drie maanden gebackpackt door Zuid-Amerika, heb een maand een vrijwilligersproject gedaan in Sri-Lanka en op het moment van schrijven reis ik voor onbepaalde tijd met de camper door Portugal. Ik kan je vertellen: deze laatste is mijn favoriet! Om de volgende redenen:

  • Ik ben niet afhankelijk van openbaar vervoer en kan gaan en staan wanneer ik wil.
  • Ik vind het rijden ontzettend leuk. Het voelt een beetje als een avontuur, elke keer als ik de camper start om naar een nieuwe bestemming te rijden. Muziekje op en touren maar!
  • Mijn eigen huisje reist constant met me mee. Oftewel: mijn eigen vertrouwde omgeving is er altijd en ik kan me er altijd in terugtrekken.
  • Geen gesjouw met spullen. Ik heb diverse creatieve spullen en boeken mee om me helemaal creatief uit te leven en een beetje op te laden.
  • Ontelbare mogelijkheden om te genieten van de natuur. Portugal is prachtig en bovendien een heel campervriendelijk land.

Maar goed, ik ben hier eigenlijk niet om je te vertellen hoe je met de camper moet reizen, maar hoe je het is om te reizen als hoogsensitief persoon. Laten we snel naar de volgende alinea gaan!

Alleen reizen zorgt voor meer connectie met jezelf

Om met de deur in huis te vallen: ik vind het werkelijk fantastisch om alleen te reizen. Ik hoef met niemand rekening te houden. Ik kan ontzettend genieten van tijd doorbrengen met mezelf. Maar bovenal: je werkt aan de connectie met jezelf en leert jezelf nog beter kennen.

Hoe te dealen met prikkels?

Eén van de redenen waarom reizen voor mij zo leuk is: ik ben een high sensation seeker. Dit betekent dat ik vele eigenschappen van hoogsensitief zijn heb, maar ondertussen ook graag prikkels opzoek. Snap je ‘m? 😉 In feite kan ik zeggen dat er een constante afwisseling is tussen prikkels opzoeken (ontdekken, nieuwe ervaringen opzoeken) en prikkelverwerking. Dit brengt me ook direct op hoe ik omga met het verwerken van prikkels: ik wissel ze af. Ik vind het ontzettend leuk om steden te bezoeken, maar ze brengen natuurlijk ook veel drukte en prikkels met zich mee. Na een paar daagjes stad of een drukke dag, zoek ik daarna altijd de rust op. Het liefst in de natuur. Ik keer in me even in mijn eigen wereldje om weer op te laden. Dit is dan ook wat ik je aanraad om te doen: luister goed naar je lichaam en doe wat voor jou werkt. Het maakt niet uit of je dan even niet sociaal bent. Dit heb jij nodig op dit moment.

Ik luister naar mijn behoeften

Mijn brein heeft nog steeds dezelfde behoeften die kenmerkend zijn als HSP. Ik heb ontzettend veel rust nodig. Ik heb meer slaap nodig dat ik thuis nodig had, puur omdat mijn brein meer te verwerken heeft. Ik breng veel tijd door in de natuur, ik schrijf en lees veel, doe creatieve dingen, trek me vaak terug in de camper. Ik houd van sociaal doen, maar moet vervolgens ook weer anti-sociaal doen om weer op te laden.

Het is persoonlijke reis

Wauw, het is ook een persoonlijke reis. Je groeit heel erg als persoon! Want weet je, je leert ervan. En ja, soms is er een moment dat je dat je niet weet wat je met een situatie aan moet. Of dat je even te veel in je hoofd zit. Of niet lekker in je vel zit. Maar ook dat moment gaat voorbij. Alles wordt gemakkelijker. Omdat je leert hoe het reizen werkt. Geef daarom niet op: werk jezelf erdoorheen. En wat betreft alleen reizen en veiligheid: vertrouw op je gevoel! Voel je je ergens niet fijn of veilig? Dan vertrek je naar een andere bestemming. Dan is dan ook vaak wat ik doe met de camper. Ik heb altijd een plan b. Voelt de plek die ik heb opgezocht niet fijn? Of wellicht is de camperplek vol. Dan heb ik altijd nog een tweede optie! En gaandeweg leer je ook los te laten en merk je dat vertrouwen het beste werkt.  

Reizen: waar je aan moet denken

Ik heb je veel verteld over reizen, maar wil je nog even de volgende punten meegeven.

1. Afhankelijk van de manier van reizen: maar je bent veel alleen. Dat moet je leuk vinden. Nu hebben veel hoogsensitieve/introverte mensen meer tijd voor zichzelf nodig en zijn we gewend om op onszelf te zijn. In die zin voorzie ik geen problemen ;). Tenzij je heel erg emotioneel afhankelijk bent van een ander, dat is het wat lastiger.

2.Je bent op jezelf aangewezen. Wha! Thuis heb je de mensen om je heen, waar je op terug kunt vallen. Op reis zijn die er niet. Je moet je eigen ‘problemen’ oplossen. Thuis heb ik altijd mijn vader om dingen te repareren. Nu reis ik rond met een kapot bed en een lekkende tank. En oh, het is een puzzel om erachter te komen hoe ik de gastank kan vervangen met de juiste aansluiting. Maar hé, je ontmoet onderweg altijd like-minded mensen die je graag verder helpen! Vraag gerust om hulp, dan komt het uiteindelijk op je pad.

3. Er is minder luxe. Tenzij je natuurlijk voor luxe hotels kiest. Dan kun je dit puntje overslaan. Maar met backpacken, reizen met de camper heb je minder luxe. Soms heb je geen warme douche of sla je het douchen even over. Het vergt meer van je aanpassingsvermogen.

4. Je hebt minder ruimte om spullen mee te nemen. Dat is alles wat ik er nu over te zeggen heb 😉

Oké, ik merk dat ik nog wel 1000 woorden over dit onderwerp kan schrijven. Maar ik denk dat ik er even genoeg woorden aan heb geweid. Meer concrete tips? Lees hier mijn 10 tips voor alleen reizen als HSP.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze vooral! Dat kan hieronder in de opmerkingen. Of stuur me een berichtje via Instagram @lieflijkleven. Ik zie je daar!

Alle liefs, Leonie

Foto Leonie
Hi ik ben Leonie | Lieflijk Leven

Creatieveling, introvert en HSP, gek op schrijven, creëren, alpaca’s, thee en persoonlijke ontwikkeling.

In mijn persoonlijke reis naar meer zelfliefde en balans heb ik veel geleerd over mindset, hoogsensitiviteit en jezelf vinden. Deze tips deel ik graag met je, zodat ook jij meer in je kracht komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.