7 tips om je gevoelens te uiten

By Leonie
30/04/2020
5 min read

Vind jij het moeilijk om je gevoelens te uiten? Om aan te geven hoe jij je voelt? Dat snap ik. Daar heb ik ook jaren mee geworsteld. Ik liep constant tegen dezelfde blokkades aan, waardoor ik niet verder kwam in het hetgeen wat ik wilde bereiken. Net zolang totdat de emmer vol was én ik mezelf wel bloot moest geven. In dit artikel leg ik je uit waarom én hoe je gevoelens kunt uiten.

Gevoelens uiten is belangrijk

Ik was al veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en mindset. Vond het mega interessant. Maar wat ik ook dacht of deed, op het gebied van liefde leek het een constant gevecht met wat ik voelde, werkelijk dacht en wat ik wílde denken. Daar kwam dat stukje ‘onderbewust’ boven drijven. Ik besefte dat ik door mijn aard, opvoeding en persoonlijke ervaringen een overtuiging zat ingebakken die ik niet met een paar affirmaties kon laten verdwijnen. Er zat onverwerkte pijn, angst en daardoor blokkades in me die ik alleen even niet kon overwinnen. Mede doordat ik mezelf nooit kon uiten en praten over gevoelens lastig vond. En weetje, dat is oké. Het is oké om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt.

Praten over gevoelens met anderen

Delen en je gevoelens uiten is belangrijk. Redenen om anderen (vrienden, familie, bedrijfsarts, huisarts) wél om hulp te vragen:

  • Praten over gevoelens lucht op! Het helpt je om je emoties te verwerken. Ze worden niet in je hoofd en/of lichaam opgeslagen.
  • Anderen kun je veel nieuwe inzichten geven. Inzichten die jij zelf wellicht nooit had gezien of bedacht.
  • Mensen staan voor je klaar en checken bij je hoe het gaat. Hierdoor moet je eigenlijk wel vertellen wat er op dat moment in je omgaat. Ja, soms moet je een beetje uit die comfortzone worden geduwd.
  • Door aan te geven hoe jij je voelt en/of waar je mee worstelt, zullen anderen je ook beter begrijpen. Hoe je het wendt of keert, als je écht niet lekker in je vel zit, werkt dat ook door in je werk en persoonlijke leven.
7 tips om je gevoelens te uiten_Lieflijk Leven

Die drempel over en jezelf uiten

Gek genoeg weten de mensen om ons heen altijd wat het beste voor ons is. Dat is niet zo. Hetzelfde geldt voor mensen die nog nooit in een dergelijke situatie hebben gezeten.
Eén hele belangrijke regel: blijf dicht bij jezelf en doe wat goed voelt. Je bent niet verplicht om je tegenover iedereen te verantwoorden. Jij bent de enige die weet wat je daadwerkelijk denkt en voelt. Daar kan niemand over oordelen. Mijn tips:

 1. Begin klein. Vertel iets wat je lastig vindt eerst aan iemand aan met wie je gemakkelijk kunt praten over gevoelens. Praat er daarna over met iemand anders waarbij jij je veilig voelt. Je zal merken dat de drempel steeds kleiner wordt en dat het veel oplucht. Mijn ervaring is dat ik het meestal onterecht spannend vond. De mensen die ik het vertelde reageerden juist heel begripvol en vonden het knap dat ik de stap had gezet.

 2. Vertel aan wie en wat je wilt vertellen. Niet alles hoeft in detail gezegd te worden.

 3. Je bent niet de enige. Er zijn meer mensen die op dit moment met zichzelf in de knoop zitten. Het hoort bij het leven. Bovendien hebben we onze mindere momenten nodig om de hoogtepunten te kunnen waarderen.

 4. Het op tijd herkennen en erkennen dat jij niet goed in je vel zit, zal je verdere problemen besparen. Dat jij dit nu leest geeft al aan dat je het hebt herkend. Dat is al een hele goede eerste stap.

 5. Laat het niet te ver komen, blijf niet aanmodderen (vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het), maar geef jezelf ook de tijd om gevoelens en emoties te verwerken. Patronen, wonden en gedachtenpatronen hebben soms tijd nodig. Dat is helemaal oké. Doe het op je eigen tempo.

 6. Vind je het fijn om te schrijven? Dan raad ik aan dit te doen. Schrijven – schrijven – schrijven. Dit helpt ook zeer zeker om gevoelens en emoties te verwerken. Schrijf het desnoods op en lees het hardop voor. Soms komen daar tranen bij kijken, maar dit is niet erg. Integendeel zelfs! Je bent bezig met jezelf uiten!

 7. Besef dat je met een proces bezig bent. Hierbij kan het zijn dat je soms even niet lekker in je vel zit, maar dit hoort erbij. Op den duur zal het steeds gemakkelijker zijn om jezelf te uiten.

Hoe ga jij om met emoties verwerken? Geef jij gemakkelijk aan hoe je je voelt? Wat voor de één heel gemakkelijk is, kan voor de ander heel lastig zijn. Hierbij speelt opvoeding en ervaringen ook een grote rol. Ga het proces aan, ga praten over je gevoelens met anderen. Want ze doen ertoe. Ik kan je garanderen dat het je gaat helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.