7 soorten rust die je nodig hebt als HSP

By Leonie
In HSP
19/10/2022
8 min read

Wist je dat er verschillende soorten rust zijn? Ik maakte laatst deze ontdekking (dankjewel TikTok!) en heel eerlijk gezegd: nu ik het weet klinkt het ontzettend logisch. Ik besloot er verder in te duiken en het op een rijtje te zetten. Lees je mee?

Naar wat ik heb ondervonden zijn er zeven soorten rust te onderscheiden. Dit zijn de soorten rust die ervoor zorgen om je volledig op te (kunnen) laden. En voordat ik verder schrijf, deze zeven uitgangspunten worden door de Amerikaanse arts Saundra Dalton-Smith beschreven in het boek Sacred Rest. Dus mocht je er meer over willen lezen, klik dan even op dit linkje om naar het boek te gaan. Note: het boek is in het Engels. Wil je graag de beknopte Nederlandse beschrijving? Lees dan vooral verder!

7 soorten rust HSP | Lieflijk Leven

1. Fysieke rust

Fysieke rust zorgt ervoor dat je lichaam zich kan herstellen. Bijvoorbeeld na een dag ‘bestaan’. Na het sporten of een actieve wandeling voel je vaak dat je even wilt zitten om je lichaam wat rust te gunnen. Fysieke rust komt ook weer in verschillende vormen, namelijk de passieve en actieve rust. Slapen of een dutje doen is passief, deze zijn onmisbaar om weer op te laden. Actieve rust is bijvoorbeeld een rustige yoga of stretchen.

2. Mentale rust

Fysieke rust staat niet gelijk aan mentaal opladen. Als het heel druk in je hoofd is, je gestrest en onrustig bent, veel dingen vergeet en je moeite hebt om je te concentreren: dan is het tijd voor mentale rust.

Neem overdag voldoende (kleine) pauzes. Bijvoorbeeld na twee uur werken. Neem even een klein momentje voor jezelf, doe een ademhalingsoefening, ga even lezen, maak een wandeling of luister even naar muziek. Als je mentaal rustig bent, dan zal je ook zien dat mediteren, yoga, lezen en sporten veel gemakkelijker gaat. En wist je dat een fysieke inspanning juist kan zorgen voor mentale ontspanning? Ga sporten of maak een lange wandeling. Uit je hoofd, in je lichaam. En vergeet ook zeker niet om die telefoon regelmatig even aan de kant te leggen.

Herken je het volgende? Je bent moe en wilt wel even relaxen of uitrusten. Maar er is constant dat stemmetje in je hoofd die verteld dat je nog van alles moet doen. Constant het gevoel van ‘moeten’ of ‘je tijd nuttig besteden’. Een hele mooie quote die in het boek Sacred Rest staat:

“When I am resting because my body is weak, I need to remember that I’m not wasting the day doing nothing. I am doing exactly what I need to do. I’m recovering.”

En dit vind ik zo’n treffende quote! We zijn namelijk altijd geneigd om te luisteren naar ons hoofd, in plaats van ons lichaam. Terwijl het rusten van lichaam en geest zó belangrijk is om te herstellen en met energie door het leven te gaan. Dus: laten we bij deze afspreken dat ‘niks doen’ ontzettend nuttig is! 🙂

3. Emotionele rust

Soms is het even fijn om je emotioneel te uiten. Sterker nodig: je hebt het nodig! Laat de tranen lopen, praat met een therapeut of iemand bij wie jij je veilig voelt. Neem de tijd voor jezelf en jouw emoties en zet het tevreden houden van anderen even opzij.

Als het emotioneel te overweldigend is, is het soms ook fijn om er een pauze van te nemen en wat afleiding te zoeken. Maar wat je ook doet: je gevoelens en emoties mogen er zijn. Oordeel niet over wat je je voelt, maar laat het er even zijn. Ga het niet wegdrukken omdat je er even afstand van wilt nemen. Dat werkt vaak averechts. Een goede tip is ook om alle gedachten en gevoelens op te schrijven. Dan hoeft je hoofd het niet te onthouden en geef je het – als het ware – toestemming om het los te laten. Bovendien zorgt het voor meer helderheid!

4. Sociale rust

Wij als introverte en/of hoogsensitieve personen hebben meer behoefte aan sociale rust. Hoe leuk of gezellig het ook is, sociaal doen kost je vaak energie. Je hebt vervolgens weer tijd voor jezelf nodig, om even weer op te laden. Hierbij is het belangrijk om voldoende oplaadtijd voor jezelf in te plannen. Heb je een drukke, sociale dag? Zorg dat dan je de volgende dag tijd voor jezelf hebt, om weer op te laden. Of houd bijvoorbeeld minimaal één dag in de week vrij, waarin je geen sociale interactie hebt. Daarnaast is het belangrijk om je eigen grenzen te weten en te stellen. Meer hierover leer je in mijn cursus je sensitieve self 2.0.

Daarnaast er een verschil in sociale contacten:

  1. De contacten die positief in het leven staan en waar je blij en geïnspireerd van wordt.
  2. De contacten die je letterlijk en figuurlijk leegtrekken. Omdat ze bijvoorbeeld veel negatief zijn, zich afhankelijk opstellen of je grenzen niet respecteren. Bij deze laatste is het wellicht belangrijk om uit te zoeken of deze contacten je energie nog waard zijn.

5. Creatieve rust

Wat ik heb ontdekt is dat deze rust in twee verschillende vormen geïnterpreteerd kan worden:

  1. Je bent in het dagelijks leven veel creatief aan het denken. Je staat veel aan, lost problemen op of hebt een creatief beroep. Je neemt even afstand van je creatieve mind en een pauze te nemen of je te richten op andere dingen. Zo creëer je rust in je hoofd en komt er nieuwe inspiratie naar je toe. Heel handig als je bijvoorbeeld een writersblock hebt.
  2. Mijn favoriet: tot rust komen door creatief bezig te zijn. En dit is niet alleen voor de mensen die heel goed kunnen tekenen of schilderen. Het gaat erom dat je lekker creatief bent. Zelf mag ik graag tekenen, spelen met ecoline of waterverf, scrapbooken of schrijven.

6. Zintuiglijke rust

En als HSP-er weet je waarschijnlijk hoe belangrijk deze voor je is. Onze hersenen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken, waardoor we ook meer zintuigelijke rust nodig hebben dan de extraverte mensen in deze wereld. Maar laten we wel wezen: de hoeveelheid prikkels die we tegenwoordig tot ons krijgen, daar heeft iedereen wel regelmatig een pauze van nodig. 🙂

Zintuiglijke rust houdt dus in dat je even afstand neemt van alle prikkels en je hoofd eigenlijk tot rust brengt. Je zoekt letterlijk en figuurlijk de rust op. Even geen drukte, geluiden of andere dingen om je heen. Dit kan zijn door te wandelen, de natuur in te gaan, offline te gaan, schrijven, creatief bezig te gaan, te lezen, puzzelen, een meditatie enzovoort. Zoek voor je uit wat voor jou het beste werkt om je zintuigen weer tot rust te brengen.

Zintuiglijke rust | Lieflijk Leven

7. Spirituele rust

Deze laatste is iets diepgaander. Het is een manier om verbonden te blijven met jezelf. Het is een beetje te beschrijven als rust (en vertrouwen) op een dieper niveau. Je neemt even afstand van al je gedachten en het ego – dat stemmetje dat constant heel heftig aanwezig is – en komt even tot de kern door te mediteren, bidden of een ademhalingsoefening te doen. Een van mijn favoriete meditatie-apps is Meditation moments. Je vindt hier allerlei soorten muziek, meditaties voor slaap, focus, affirmaties, visualisaties en ga zo maar door. Wil je eerst even proberen? Je kunt ook kiezen voor een meditatie pakket. Voor de hsp-ers die al iets meer into het spirituele zijn: het kan ook je connectie met de aarde of het grotere geheel zijn. Zelf maak ik graag gebruik van intuïtie kaarten en schrijf ik dagelijks op waar ik blij van word.

8. Mijn eigen aanvulling: je omgeving

Om deze typen rust goed te kunnen benutten is je omgeving ook heel belangrijk. Want zeg eens eerlijk: kun je goed tot rust komen in een onrustige of rommelige omgeving? Hoe je huis eruitziet zegt ook vaak wat over je mentale toestand op dat moment. Daarom is het soms ook belangrijk om een kritische blik te werpen op je omgeving. Persoonlijk vind ik het fijn om mijn bepaalde plekken in huis te herorganiseren. Na het opruimen merk ik dat het zoveel rust met zich meebrengt. Spullen vragen namelijk ook altijd wat van je energie. Zeker als het iets is waar je je stiekem een beetje aan stoort.

Zo, dat waren de soorten rust. Wist je al welke soorten rust en waren? Of wellicht heb je weer wat geleerd? Laat het weten in een comment hieronder.

Foto Leonie
Hi ik ben Leonie | Lieflijk Leven

Creatieveling, introvert en HSP, gek op schrijven, creëren, alpaca’s, thee en persoonlijke ontwikkeling.

In mijn persoonlijke reis naar meer zelfliefde en balans heb ik veel geleerd over mindset, hoogsensitiviteit en jezelf vinden. Deze tips deel ik graag met je, zodat ook jij meer in je kracht komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.