10 tips voor alleen reizen als HSP

By Leonie
In HSP, Reizen
26/10/2022
6 min read

Als je dit artikel hebt aangeklikt, dan ben je waarschijnlijk hoogsensitief en heb je interesse in reizen!
Maar hoe combineer je deze twee? Ik geef je 10 tips voor alleen reizen als hoogsensitief persoon. Lees je mee?

1. Weet wat het betekent om alleen te reizen als HSP

Bereid je voor en lees je in op jouw manier van reizen. Daarnaast is het goed om te beseffen dat je op reis je eigen ‘problemen’ moet oplossen. Je bent op jezelf aangewezen. Maar niet getreurd: er bestaan ontzettend veel mensen die je graag helpen. Zeker andere reizigers, die weten hoe het is! Echt: vraag om hulp!

2. Wees comfortabel (om te reizen) met jezelf

Laten we eerlijk zijn: alleen reizen (als HSP) is niet voor iedereen weggelegd. Je bent namelijk ontzettend veel op jezelf aangewezen. Kortgezegd: je moet het leuk vinden om tijd met jezelf door te brengen. Als je heel onrustig wordt om veel alleen te zijn, bedenk dan of alleen reizen bij je past. Nu hebben veel hoogsensitieve/introverte mensen meer tijd voor zichzelf nodig en zijn we gewend om op onszelf te zijn. In die zin voorzie ik geen problemen ;). Tenzij je heel erg emotioneel afhankelijk bent van een ander, dat is het wat lastiger.

Aan de andere kant: dit is wellicht je kansen om uit die comfortzone te stappen ;). Daarom wil ik je aanmoedigen om lekker alleen op reis te gaan. Je hoeft namelijk met niemand rekening te houden. Jij trekt je eigen plan! Ik vind het heerlijk om de connectie met mezelf op te zoeken en nieuwe ervaringen op te doen.

3. Kies de manier van reizen die bij je past

Er zijn verschillende manieren van reizen. Je kunt gaan backpacken, slapen in een tentje, hostel, hotel of bijvoorbeeld met de camper de weg op gaan. Bedenk daarom wat je doel is van de reis. Wil je zoveel mogelijk van een land of stad zien? Nieuwe mensen ontmoeten? Veel tijd op het strand doorbrengen? Surfen of andere sportieve activiteiten doen? Als je nog geen ervaring hebt met de stijl van reizen die je in gedachten hebt, dan raad ik je aan om eerst een weekendje weg te gaan, om even te proeven van die stijl.

Uiteraard kun je ook afwisselen. Ik reis met de camper, maar wissel het af met andere accommodaties. Puur omdat ik het ook heel leuk vind om nieuwe ervaringen op te doen. Ik heb bijvoorbeeld al in een hostel geslapen om de stad te ontdekken, een aantal dagen in een surfaccommodatie doorgebracht en een relax weekend gehad in een luxe spa/hotel.

10 tips voor alleen reizen als HSP | Lieflijkleven.nl

4. Weet waar je behoefte aan hebt als HSP

Als hoogsensitief persoon is het belangrijk dat jij jezelf kent en weet waar je behoefte aan hebt. Ik ben een high sensation seeker, wat betekent dat ik ook graag prikkels opzoek en nieuwe ervaringen opdoe. Maar ik blijf een HSP, wat betekent dat ik ook tijd nodig heb om op te laden. Dit betekent dat ik veel op plekken sta in of vlak bij de natuur, met weinig prikkels. Ik neem veel tijd voor mezelf, lees, luister muziek, schrijf en wandel veel! Oftewel: weet waar je weer van oplaadt en weet je eigen grenzen te herkennen.

5. Heb vertrouwen en laat los

Met reizen heb je nooit de (volledige) controle. Het is altijd anders dan je denkt. Het zoals het komt. Belangrijkste is dat jij op jezelf vertrouwt. Dat alles op dit moment precies is zoals het moet zijn. En gaandeweg leer je ook los te laten en merk je dat vertrouwen het beste werkt. Een positieve mindset gaat je ontzettend helpen om alleen te reizen als HSP.

6. Zorg voor een plan B

Als je een vooropgezette of begeleide reis hebt, dan is een plan B niet nodig. Mocht je alleen reizen en niet alles geboekt hebben, bijvoorbeeld als je reist met de camper, dan kan het voor je gemoedstoestand fijn zijn om een plan B te hebben. En hiermee bedoel ik: een tweede optie. Als de camping of camperplek vol is, de plek onrustig is of niet veilig voelt: dan heb je altijd nog een andere optie achter de hand.

7. Weet dat het gemakkelijker wordt

Moeilijkere momenten horen bij het leven. Zeker als je iets nieuws gaat doen. Soms komt er een moment dat je even niet weet wat je met een situatie aan moet of dat het niet zo lekker loopt. Maar ook dat moment gaat voorbij. Het wordt gemakkelijk omdat je leert hoe het reizen werkt. En dat is met het leren van alle nieuwe dingen, het heeft tijd nodig. Geef jezelf daarom tijd om te wennen. Je zult zien dat het gemakkelijker wordt en je zelfvertrouwen groeit.

10 tips alleen reizen als HSP | Lieflijk Leven

8. Forceer niks

Het stemmetje in je hoofd die zegt dat je van alles moet. Maar eigenlijk is het belangrijkste om te luisteren naar waar jij behoefte aan hebt. Als je geen behoefte hebt aan de stad, bezoek die dan niet omdat je er toevallig in de buurt bent. Het zal je alleen maar meer hoofdpijn en overprikkeling opleveren!

9. Neem de tijd met alleen reizen als HSP

Je bent op reis en daar mag je van genieten! Neem liever wat meer tijd, dan dat je haastig van plek naar plek reist. En zorg ook voor wat speelruimte. Als je van bestemming naar bestemming reist, kan het fijn zijn om extra tijd te berekenen. Ik rijd bijvoorbeeld niet graag in het donker. Daarom zorg ik dat ik ruim op tijd met de camper wegrijdt naar de volgende bestemming. Als je met de bus gaat, is het fijn om bijvoorbeeld een bus eerder te nemen, mocht de bus vertraging hebben. Anyway, je snapt mijn punt ;).

10. Volg je gevoel/intuïtie

De laatste, maar zeker niet de minst belangrijke! Voelt iets niet goed? Luister dan naar je gevoel! Voel je je ergens niet veilig? Ga dan naar een andere bestemming. Heb je behoefte aan tijd voor jezelf, om weer op te laden? Doe dat dan vooral! Het is jouw reis, je mag ‘m beleven zoals jij dat wilt. Oeh en als aller-laatste tip: neem iets mee waardoor jij je thuisvoelt. Ik heb mijn camper van binnen volledig opgeknapt, waardoor het echt mijn huisje is. Maar het kan ook in de kleine dingen zitten, zoals het meenemen van je lievelingsknuffel ;).

Dit zijn de tips om te reizen als HSP! Ben je benieuwd naar mijn persoonlijke ervaring? Lees dan dit blog even. Laat vooral een reactie achter!

Foto Leonie
Hi ik ben Leonie | Lieflijk Leven

Creatieveling, introvert en HSP, gek op schrijven, creëren, alpaca’s, thee en persoonlijke ontwikkeling.

In mijn persoonlijke reis naar meer zelfliefde en balans heb ik veel geleerd over mindset, hoogsensitiviteit en jezelf vinden. Deze tips deel ik graag met je, zodat ook jij meer in je kracht komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.