10 stappen om prikkels te verminderen als HSP

By Leonie
In HSP
10/11/2022
6 min read

We leven in een prikkelbare wereld en krijgen daardoor dagelijks veel prikkels te verwerken! Zeker als hoogsensitief persoon kan dit nog weleens overweldigend zijn. Maar wist je dat je sommige prikkels op een simpele manier kunt verminderen? Ik geef je mijn tips om prikkels te verminderen!

1. Archiveer gesprekken in WhatsApp

Wellicht herken je het wel. Je leest een berichtje, maar besluit deze later te beantwoorden. Vervolgens kom je er een paar dagen achter dat je bent vergeten te reageren, waarna jij je schuldig voelt. Of je ziet er tegenop om Whatsapp te openen, omdat je het overzicht niet meer hebt. Dan heb ik dé tip voor je: archiveer je berichten in Whatsapp, om prikkels te verminderen. Ik doe het als volgt:

  • Ik archiveer een bericht zodra ik heb geantwoord of als ik zie dat ik er niks meer mee hoef.
  • Een bericht archiveren doe je door deze even vast te houden en rechtsboven op het archiveerknopje te klikken (mapje met het pijltje).
  • Moet ik een bericht nog beantwoorden? Dan laat ik ‘m even staan en kies ik een later moment om ze af te handelen.
  • Eenmaal afgerond = een lege whatsapp lijst! Wat een verademing.
  • Geen zorgen: alle berichten zijn terug te vinden onder gearchiveerd, welke gewoon in beeld blijft staan. Ook zijn gesprekken nog steeds terug te vinden via de zoekfunctie.

2. Houd je mailbox zo leeg mogelijk

Ook hierbij geldt weer: archiveren om prikkels te verminderen. Het is zoveel rustiger voor je hoofd als de lijst schoon is. Het bericht wordt gearchiveerd en staat niet meer in je mailbox, maar is later altijd terug te vinden via de zoekfunctie. Als een bericht heel belangrijk is, adviseer ik je om een speciale map aan te maken. Handel een e-mail ook direct af. Gelezen = archiveren. Spam = afmelden en verwijderen. Belangrijke berichten laat je even staan of doe je in een speciale map. En heb je volle mailbox? Neem een uurtje de tijd om deze volledig op te schonen. Of archiveer alles. Als het er al zolang in staat, mis je het waarschijnlijk ook niet.

3. Repareer kapotte dingen in huis

Dat ene ding die je elke dag ziet en denkt; o ja, die moet ik ook nog laten repareren. Maar besef je even: dit kost je elke dag een gedachte, wat weer wat van je energie kost. Want alles is energie! Hoe klein dit dan ook lijkt te zijn. Dus pak pen en papier, schrijf op wat er moet gebeuren en plan een moment om alles aan (te laten) pakken om deze prikkels te verminderen. Dit scheelt je weer een dagelijkse prikkel en onrust in je hoofd.

10 stappen om prikkels te verminderen | Lieflijkleven

4. Neem afscheid van spullen waar je niet meer blij van wordt

Dit is in het verlengde van het vorige punt. Als je er niet meer blij van wordt, kost het je toch (negatieve) energie. Leven in een ruimte waarin je alleen spullen hebt waar je blij van wordt, hoe fijn is dat? Of dat je een kast opentrekt en elke dag blij wordt van de kleding die je ziet. Het maakt je leven zoveel beter. Vind je het moeilijk om afscheid te nemen van een product? Bedenk dan dat het zijn doel heeft gediend en het nu een ander blij mag maken. Ik doneer daarom vaak kleding, geef het weg of breng spullen naar de kringloop. Zo krijgt het alsnog een nieuw leven en het helpt jou om prikkels te verminderen!

5. Laat boodschappen bezorgen

Voor mij persoonlijk is de supermarkt één van de plekken waar ik snel overprikkeld raak. Zoveel producten, zoveel keuze en alle mensen die om je heen lopen. Zeker na een drukke werkdag kom ik er overprikkeld vandaan. Het online bestellen en laten bezorgen van boodschappen voelt wellicht als een luxe, maar is het absoluut niet als jij hiermee al kunt voorkomen dat je overprikkeld raakt.

6. Creëer een fijne plek waar jij je terug kunt trekken

Om even te ontprikkelen, op jezelf te zijn en weer op te laden. Het hoeft niet een speciale kamer te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook je slaapkamer zijn die je netjes opruimt, een kaarsje brandt of een boekje leest. Ook kan een klein altaartje met edelstenen en andere fijne spulletjes zijn werk doen. Laat de mensen in je omgeving ook even weten dat jij een momentje voor jezelf neemt, om zo ook meer je leuke zelf te kunnen zijn ;).

7. Maak gebruik van rituelen

Bijvoorbeeld een ochtendritueel, om de dag positief en energiek te beginnen! Ik begin de dag altijd met schrijven, ook wel journalen of morning pages genoemd. Ik schrijf op wat er in mijn hoofd zit, waar ik trots op ben, dankbaar voor ben en zet de intenties van de dag. Hierbij maak ik gebruik van mijn eigen ontwerpen Daily Write Journal.  Vervolgens luister ik een korte (affirmatie) meditatie en begin mijn dag. Het maken van een wandeling in de ochtend is ook zeker aan te raden.

Pinterest investeer in goede koptelefoon | Lieflijkleven

8. Investeer in een goede koptelefoon om prikkels te verminderen

Dé ideale manier om je even af te sluiten. Schroom ook zeker niet om deze te gebruiken op openbare plekken, zoals de bus of de trein. Zeker als je een noise cancelling koptelefoon (JBL is mijn absolute favoriet!) aanschaft, kun je heel veel prikkels buitensluiten. Bovendien is zo’n koptelefoon ook heel fijn om te gebruiken voor het luisteren van muziek en meditaties. Echt de investering waard om op deze manier prikkels te verminderen!

9. Prikkels verminderen door je planning te bewaken

En dan bedoel ik niet: consequent je agenda volplannen, maar deze juist zoveel mogelijk leeghouden. Want als HSP heb je gewoon meer tijd en rust nodig. Blok desnoods momenten in je agenda waarin je niks doet of plant. Bijvoorbeeld een hele zondag om weer op te laden. Of geef jezelf de regel dat je maximaal 2 avonden van huis bent. Wat voor jou werkt. Wil je overigens meer leren over plannen als HSP? In mijn cursus Je Sensitieve Self 2.0 geef ik je al mijn tips op dit gebied!

10. Spreek alleen met mensen af waar je energie van krijgt

Want sommige mensen kunnen ontzettend veel van je energie vragen. Merk je dat je na het afspreken met iemand helemaal leeg bent gezogen? Dan is het wellicht zaak om na te gaan of deze persoon nog wel een aanvulling is op je leven, hoe moeilijk dan ook.

Zo, dit waren de 10 tips om prikkels te verminderen als HSP. Laat je me weten welke tip je het meest uit hebt gehaald? Vergeet me ook zeker niet te volgen op Instagram @lieflijkleven.

Foto Leonie
Hi ik ben Leonie | Lieflijk Leven

Creatieveling, introvert en HSP, gek op schrijven, creëren, alpaca’s, thee en persoonlijke ontwikkeling.

In mijn persoonlijke reis naar meer zelfliefde en balans heb ik veel geleerd over mindset, hoogsensitiviteit en jezelf vinden. Deze tips deel ik graag met je, zodat ook jij meer in je kracht komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.