10 dingen die jij als HSP weleens hardop hebt willen zeggen

By Leonie
In HSP
07/11/2022
4 min read

Als hoogsensitieve persoon (HSP) worden we vaak verkeerd of niet goed begrepen. Dit komt doordat ons brein net even wat anders werkt. We verwerken dingen op een andere manier! We missen een soort filter die belangrijke prikkels onderscheidt van de niet belangrijke. Maar dit kan lastig zijn in de communicatie met andere mensen. Hieronder een aantal uitspraken die je vast weleens tegen je medemens hebt willen zeggen. Laat je me weten in welke jij je herkent?

1. “Ik ben niet verlegen of ongeïnteresseerd – ik heb even geen energie om sociaal te doen.”

Ja, ik trek me soms terug, waarbij ik lekker in mijn eigen bubbel ben. Dat betekent niet dat ik niet sociaal kan zijn. Soms heb ik de energie niet en lukt het voeren van een gesprek of het beantwoorden van je berichtje gewoon even niet, omdat het teveel voor me is.

2. “Sommige geluiden zorgen voor enorme overprikkeling.”

De muziek die te hard staat, de mensen die praten en alle verschillende geluiden waar jij geen last van lijkt te hebben; ik hoor ze allemaal en allemaal tegelijk en ze komen even hard binnen.

3. “Feestjes en sociale gelegenheden kosten veel van mijn energie.”

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel gezellig om tijd door te brengen met vrienden en familie. Maar mijn sociale balkje raakt gewoon wat sneller op. Het is echt niks persoonlijks.

HSP kenmerk | Lieflijkleven

4. “Ik voel andere mensen heel goed aan.”

Als andere mensen niet oprecht zijn, zich verdrietig voelen of boos zijn. Ik voel dat. Ik weet niet altijd hoe ik daarmee om moet gaan en neem de energie soms ook over van anderen.

5. “Sommige plekken zijn overweldigend voor me.”

De supermarkt, het winkelcentrum, een feestje. Alles waar te veel mensen, geluiden en indrukken zijn, dat is heel overprikkelend voor me. En soms hangt er een vreemde sfeer in een huis of andere plek. Ik wil daar niet blijven hangen, want ik voel me er niet prettig bij.

6. “Ik heb veel tijd voor mezelf nodig.”

En dan bedoel ik ook, veel tijd! Om te ontprikkelen en weer op te laden. Want dan ben ik ook een leuker persoon voor de mensen om mij heen.

7. “Ik houd ervan om creatief bezig te zijn.”

Geef me iets wat ik op een creatieve manier kan inzetten en ik ben blij. Ik ben overigens ook goed in creatief denken, wist je dat?

HSP kenmerk | Lieflijkleven

8. “Ik heb veel meer in mijn mars dan jij door hebt.”

Onder die zachte buitenkant zit veel meer potentie, wijsheid en ideeën dan jij doorhebt. Wacht maar tot je mijn echte ik leert kennen.

9. “Ik stel me niet aan – mijn brein verwerkt dingen op een andere manier.”

Ik merk heus wel dat je me overgevoelig of een aansteller vindt, maar ik functioneer niet op dezelfde manier als jij. Ik zou het waarderen als je me accepteert zoals ik ben.

10. “Ik houd niet van small talk.”

Begin alsjeblieft niet over het weer. Of hoe het met me gaat. Of met mijn werk. Stel me liever een vraag waar we een goed gesprek over kunnen voeren. Maar alleen als we een klik hebben en ik me op mijn gemak bij je voel, anders werkt het alsnog niet.

Dit waren ze, de 10 uitspraken die ik in ieder geval weleens heb willen doen. Laat je me weten in welke je herkent? Dat kan hieronder in een berichtje. Of kom me vergezellen op mijn Instagram @lieflijkleven.

En denk je nou.. ik wil meer uit het leven halen als HSP? Dan raad ik je zeker aan om mijn cursus Je sensitieve self 2.0 te volgen. In deze cursus leer ik je alle tools om meer energie over te houden, om zo optimaal te kunnen genieten van het leven als HSP.

Foto Leonie
Hi ik ben Leonie | Lieflijk Leven

Creatieveling, introvert en HSP, gek op schrijven, creëren, alpaca’s, thee en persoonlijke ontwikkeling.

In mijn persoonlijke reis naar meer zelfliefde en balans heb ik veel geleerd over mindset, hoogsensitiviteit en jezelf vinden. Deze tips deel ik graag met je, zodat ook jij meer in je kracht komt te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.